IniciActualitat › Més del 55% dels ens locals que adquireixen...

Més del 55% dels ens locals que adquireixen vehicles a través de l’ACM ho fan apostant per la mobilitat sostenible amb vehicles híbrids o elèctrics

13 novembre de 2019

Des del 2013 la Central de Compres de l’ACM ofereix als ens locals l’opció d’adquirir en modalitat de compra o rènting vehicles policials o per a serveis generals. Al 2018 es va fer l’aposta d’incorporar diversos  models de vehicles elèctrics i híbrids al catàleg de la central de compres, amb l’objectiu de donar eines als ens locals del país per mitigar el canvi climàtic, apostar per la mobilitat sostenible i pacificar i reduir els sorolls als carrers i places d’arreu del país.

Fins fa dos anys el 100% dels vehicles que s’adquirien a través de la Central de Compres de l’ACM eren de combustible fòssil, majoritàriament dièsel. L’oferta de vehicles elèctrics i híbrids feta per la Central de Compres ha capgirat la tendència. Aquest 2019 els vehicles de benzina o dièsel ja només representen el 42% de les adquisicions que es fan a través de la Central de Compres de l’ACM. És a dir, el 58% dels vehicles adquirits pels ens locals catalans ja són elèctrics o híbrids.

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que “com a aliat estratègic del municipalisme català, ens marquem com a objectiu prioritari la lluita contra l’emergència climàtica, una prioritat de país que el municipalisme fa seva”. Tot això, ha dit Soler, “al mateix temps que contribuïm a descarbonitzar la mobilitat dels nostres municipis, apostem per vehicles que aporten eficiència, menor impacte acústic i més seguretat viària”.

Des del 2018, gràcies a un nou acord marc de mobilitat sostenible, els ens locals han adquirit 251 vehicles elèctrics a través de la Central de Compres. Un total de 93 han estat cotxes, 113 furgonetes i 45 motocicletes. També s’han adquirit 156 cotxes híbrids. De vehicles de benzina (el 25%) se n’han adquirit 173 (5 d’ells eren motocicletes) i de dièsel (17%) només 124.

“La Central de Compres no només vol facilitar el dia a dia dels ens locals amb simplificació de tràmits i estalvi econòmic, sinó també incentivar la sostenibilitat dels nostres pobles i ciutats”. Soler ha manifestat que “a través dels vehicles tenim un mecanisme molt útil per fer camí cap a la mobilitat sostenible i la baixa emissió de gasos contaminants”.

L’aposta de la Central de Compres per la sostenibilitat va més enllà de la mobilitat, ja que des de fa uns mesos s’han incorporat nous acords marc que potencien l’adquisició de calderes de biomassa per usar una font tèrmica més respectuosa amb el medi ambient i el servei d’enllumenat públic amb tecnologia led per generar estalvi energètic i una il·luminació menys contaminant.

En total la Central de Compres ofereix 14 productes i serveis a més de 1.200 ens catalans que estalvien procediments, compleixen amb la Llei de Contractes i disposen de preus avantatjosos.