IniciActualitat › Més d’un centenar de futurs candidats i c...

Més d’un centenar de futurs candidats i candidates a les eleccions municipals 2023 aprenen estratègies de comunicació, lideratge i gestió d’equips a l’Escola de Governs Locals de l’ACM

17 setembre de 2022
  • Lluís Soler: “La millor manera de combatre l’abstenció i la desafecció política és creant lideratge, projectes sòlids, cohesió social i il·lusió per fer uns pobles i ciutats millors”

  • L’Escola de Governs Locals 2022 de l’ACM ha tingut lloc a Vila-seca durant dos dies amb tallers i accions formatives centrades ja en les municipals 2023

 

Vila-seca ha acollit durant dos dies (divendres tarda-vespre i dissabte matí) la 6a edició de l‘Escola de Governs Locals de l’ACM, organitzada a través de la Fundació Aula d’Alts Estudis d’Electes (FAAEE), i que ha aplegat a més de 130 representants municipals, candidats i candidates de diferents partits polítics als ajuntaments dels seus municipis el proper mes de maig de 2023. I és que l’Escola de Governs Locals 2022 s’ha celebrat ja en clau electoral per ajudar als representants locals a preparar el seu pas per les urnes i donar eines, estratègies i instruments que els puguin ajudar en la preparació pre i postelectoral.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha recordat que estem a punt de tancar un mandat municipalista marcat per la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la crisi energètica que han posat moltes dificultats a la gestió municipal dels electes. En relació a les properes eleccions municipals 2023, ha destacat que “la millor manera de combatre l’abstenció i la desafecció política és creant lideratge, projectes sòlids, cohesió social i il·lusió per fer uns pobles i ciutats millors” i ha afegit que “l’avaluació als representants públics es fa diàriament quan sortim al carrer, estem a casa o ens truquen a la porta. Perquè la ciutadania quan té un problema a qui s’adreça és al seu alcalde o alcaldessa, o als regidors i regidores, no al Govern de la Generalitat o a l’Estat”. En aquest sentit, Soler ha insistit que aquesta realitat “no es tradueix amb un marc competencial, ni en una distribució de recursos i autonomia adaptats a les hisendes locals” i que cal elaborar una nova Llei de Governs i Finances Locals “adaptada a l’actual context polític, democràtic i social”.

El president de l’ACM també ha destacat que a 253 dies de les properes eleccions municipals el paper de l’entitat municipalista és “facilitar als futurs candidats les millors eines per comunicar amb la ciutadania, innovar i adaptar-se a la societat digital, aprofundint en tècniques de lideratge i marca personal” i ha afegit que “ajudar i acompanyar els servidors públics municipals és la millor manera d’ajudar i servir a la ciutadania”. Lluís Soler també ha insistit en la vessant formativa de l’ACM i ha recordat que en aquest mandat un total de 211 accions formatives amb quasi 15.000 persones inscrites i el proper 21 de setembre iniciarà el nou Postgrau en Gestió i Direcció de Personal i relacions laborals.

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, en la inauguració de l’Escola va insistir en la formació dels electes, destacant que "la formació és un procés que no acaba mai" i va detallar les propostes formativers que l'ACM té previstes en els propers mesos dient que "estem al vostre servei per ajudar-vos com a electes i en aquest període de final i inici de mandat on cal definir reptes i polítiques davant les eleccions municipals".

Cal destacar que un 66% dels assistents a l’Escola de Governs Locals eren càrrecs electes d’aquest mandat que tornaran a integrar llistes electorals als propers comicis locals. Un 68,63% del total d’inscrits ja tenen responsabilitats de govern actualment, mentre que el 30% restant són oposició o no formen part de l’ens local. També cal destacar que un 12,75% actualment són alcaldes i alcaldesses, mentre que un 50% ja són electes locals. Per procedència territorial, hi havia participants d’arreu del territori, destacant que el 25,49% eren de la vegueria del Tarragonès, seguit per la de Barcelona (20,59%) i la Catalunya Central en un (9,80%).

El divendres es va impartir lliçó inaugural sobre el comportament electoral a Catalunya a Catalunya en unes municipals, que va anar a càrrec del director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Muñoz. També es va presentar l’Estudi del Baròmetre municipal de l‘ACM sobre ‘Expectatives i demandes ciutadanes per a les eleccions municipals del 2023’, que va anar a càrrec de Jordi Sauret, director de Feedback. Al mateix temps, es van portar a terme dos tallers centrats en com abordar les demandes ciutadanes i quines polítiques es poden emprendre de cara a aquest final de mandat, dinamitzats per l’empresa Neopolis.

El dissabte al matí hi ha hagut una sessió magistral sobre innovació en la gestió pública municipal amb el consultor en innovació estratègica, Xavier Marcet, i dos tallers formatius sobre lideratge i emprenedoria des de les administracions locals amb l’exalcalde i exconseller Joaquim Nadal, i sobre com emprendre grans projectes a partir de la col·laboració publicoprivada local amb Marc Esteve, director del Master in Public Administration and Management a l’School of Public Policy de la University College London. L’Escola de Governs Locals 2022 s’ha tancat amb una taula rodona de periodistes a l’entorn de la percepció de l’opinió pública sobre les properes eleccions municipals. Hi han participat Ferran Casas, director de Nació Digital; Quico Sallés, periodista d’El Món.cat; Joana Vallès, directora de continguts de la Xarxa de Comunicació Local (XAL); i Sara González, periodista d’El Periódico.

L’Escola de Governs Locals és un seminari formatiu concentrat en dos dies amb pernoctació inclosa per tal de fomentar l’intercanvi d’experiències i coneixements entre els participants en un ambient distès i que ajudi a crear lligams i relacions entre els mateixos. L’ACM organitza l’Escola de Governs Locals cada any, però a causa de la pandèmia de la Covid-19 aquesta iniciativa formativa no se celebrava des del 2019 quan va tenir lloc a Núria, llavors en clau postelectoral.

La vessant formativa centrada en les properes eleccions municipals de l’ACM ja està molt present des de fa mesos. Al mes de juny l’entitat municipalista va iniciar la formació preelectoral, que fins al desembre ha programat un total de 37 tallers i cursos de diferent temàtica adreçats als futurs candidats i candidates. En aquestes formacions, pensades com a tallers de curta durada, es donen eines i estratègies per incidir en quatre grans àmbits: comunicació, lideratge, gestió d’equips i gestió estratègica. L’objectiu és ajudar als candidats i candidates a millorar en tot allò que girarà al voltant tant de la campanya electoral, la vida política, la comunicació i la gestió de la llista electoral.

L’ACM té previst oferir nova oferta formativa de cara al 2023 per afrontar les eleccions municipals i, un cop celebrades, programar més tallers i cursos postelectorals per ajudar a configurar els equips de govern.

GALERIA D'IMATGES DE L'ESCOLA DE GOVERNS LOCALS 2022 (clica per veure més fotografies)