-
Lluís Soler: “Volem posar al centre de l’agenda municipalista la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat, l’impuls a l’economia circular i la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat”
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha participat aquest divendres a la primera Cimera catalana d’Acció climàtica, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat del Govern català, i que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya. El president de l’ACM, Lluís Soler, ha intervingut per mostrar el compromís absolut del món local per fer front a l’emergència climàtica.
Segons Lluís Soler, “no hi ha municipis petits ni grans per fer front a l’emergència climàtica, que en aquest mandat estem posant al centre de l’agenda municipalista del país”. I ha afegit que des del món local cal fer un pas endavant i més enllà dels compromisos adoptats pels Estats de la Unió Europea per ser més sostenibles i lluitar contra el canvi climàtic: “El municipalisme sempre ha sigut el primer en treballar per preservar el seu entorn, fins i tot per davant dels Estats, però ara no n’hi ha prou, i hem d’anar un pas més enllà per garantir l’hàbitat a l’entorn i el planeta que volem deixar als nostres fills i filles”.
En aquesta línia, l’ACM ha aprofitat el fòrum per anunciar els nous compromisos de l’agenda municipalista amb les polítiques de prevenció, mitigació i adaptació per fer front a l’Emergència Climàtica:
- Acompanyament als ajuntaments del nostre país a declarar l’emergència climàtica en l’àmbit local, i a implementar accions de compromís efectiu,
- Incorporació de nous productes i serveis al catàleg de la Central de compres, que comporti mitigar els efectes del canvi climàtic.
- Assolir l’objectiu de que l’electricitat verda arribi al 100% dels municipis.
- Implementació de criteris responsabilitat vers el canvi climàtic en els processos de contractació pública.
- Incentius a la fiscalitat verda (residus, mobilitat, autoconsum energètic...).
- Actuacions urbanístiques, ambientals i de mobilitat per reduir les emissions als centres de les ciutats i entorns educatius i sanitaris.
Totes aquestes mesures, segons Soler, van adreçades a “posar al centre de l’agenda municipalista la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat, l’impuls a l’economia circular i la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat”.
L’ACM, a través de la seva Central de Compres, ja fa temps que ha impulsat la introducció de criteris de sostenibilitat en els Acords marc que ofereix. Així, proporciona energia 100% verda (permet reduir 250.000 tones de CO2 a l’any) a 667 municipis catalans (70% dels ajuntaments). També ofereix als ens locals la possibilitat d’adquirir vehicles elèctrics i híbrids (el 58% dels vehicles adquirits per 289 municipis ja són sostenibles), juntament amb un ampli catàleg de productes, que van des de les calderes de biomassa fins a l’adquisició de punts de llum amb sistema LED per reduir el consum elèctric i la contaminació lumínica.
L’ACM també és membre actiu del Pacte Nacional per a la Transició energètica i del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia. Al mateix temps, està compromesa amb desenvolupar i promocionar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ha agafat com a pròpia l’Agenda 2030 perquè des de les administracions s’apliquin polítiques transversals de prevenció i actuació per canviar les maneres de viure i treballar als pobles i ciutats.
La 1a Cimera catalana d’Acció Climàtica és un punt de trobada, de compromisos i d’acció per consensuar un full de ruta que serveixi per afrontar i impulsar polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic, amb una sèrie de compromisos adquirits per part del Govern i de tots els agents implicats.