IniciActualitat › Organitzem les primeres sessions formatives ...

Organitzem les primeres sessions formatives de transició energètica i impuls de xarxes de calor amb biomassa forestal a les comarques d’Alta Muntanya

14 octubre de 2024

El passat dijous 10 d'octubre, l'ACM, a través de la Fundació Municipalista per l'Impuls Territorial i concretament des de la seva Oficina de Transformació Comunitària (OTC-FMIT), va organitzar a La Seu d'Urgell una jornada de sessions formatives de transició energètica i impuls de xarxes de calor amb biomassa forestal a l'alta muntanya, juntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i ARCA.

La jornada va ser inaugurada per Joan Barrera, alcalde de La Seu d'Urgell, i Gerard Sabarich, alcalde de Rialp i vicepresident de l'ACM. També hi va intervenir el Sergi Penedès, secretari general adjunt de l'ACM i director de la FMIT, que va presentar el programa de la jornada i va explicar el servei d'assessorament de l'OTC-FMIT.

Els objectius d'aquestes sessions eren incentivar als municipis en el desenvolupament de projectes de transició energètica, en aquest cas que tinguin com a font energètica la biomassa forestal promovent-ne així la seva extracció i aprofitament. S'hi van tractar aspectes clau sobre la seva creació i gestió, de les diferents modalitats de la participació dels ajuntaments, entre ells de la figura de les comunitats energètiques, així com les eines necessàries per posar en marxa aquests projectes. A més, s'hi van presentar casos d'èxit de xarxes calor promoguts per les entitats locals, exposant les característiques, dificultats que s'han superat, i es va facilitar el debat per resoldre dubtes als assistents.

La valorització de la biomassa per a ús tèrmic és clau per garantir la viabilitat econòmica de la gestió forestal. Aquest procés facilita una gestió més eficient dels boscos i possibilita altres productes derivats, fent l'activitat forestal més rendible. Aquest model que s'està impulsant en l'àmbit de la biomassa és clarament local i de proximitat, afavorint la sostenibilitat, reduint el risc d'incendis, fomentant energies renovables i disminuint emissions de GEH. També promou la creació de llocs de treball estables en zones rurals, impulsant el desenvolupament socioeconòmic. El model coincideix amb els valors d'una comunitat energètica.

La ponència inicial va anar a càrrec de Carlos Guàrdia, nou director general de polítiques de muntanya. També, va tenir lloc la ponència de Sandra Franquet, tècnica de transició energètica de l'Oficina comarcal de l'Alt Urgell contextualitzant les dades energètiques d'aquestes comarques i les necessitats d'impulsar projectes de renovables, i del tècnic de l'ARCA, Adrià Piñol, que va explicar la figura de les comunitats energètiques i la seva integració amb aquests projectes.

La taula rodona d'experiències va comptar amb Moisès Masanas, regidor de Berga; Roser Bombardó, alcaldessa de Martinet;Jordi Brescó, enginyer, i per exposar el projecte de l'Ajuntament de Bellvei de Cerdanya, Ermen Llobet, regidor de Sant Pere de Torelló i Remei Aldrich, tècnica de medi ambient de la Diputació de Girona.

La darrera sessió va anar a càrrec del CTFC i va servir per exposar l'estat de la problemàtica actual dels boscos d'alta muntanya, l'estat de les iniciatives de les xarxes de calor de biomassa forestal, i els següents passos previstos per executar els projectes corresponents. Aquesta sessió va estar presentada per Francesc Cano, director de transferència, i el tècnic Francesc Viaplana.

Finalment, va tancar la jornada David Servat, regidor de la Seu d'Urgell, juntament amb la tècnica de l'OTC-FMIT, Marta Marsó. Des de l'OTC FMIT de l'ACM, volem acompanyar les iniciatives dels ajuntaments que estan impulsant instal·lacions de xarxa de calor de biomassa forestal, i ho fem coordinats amb el CTFC.

Presentacions

  • La transició energètica a les comarques d’alta muntanya (Carlos Guàrdia). ENLLAÇ.
  • La transició energètica a les comarques d’alta muntanya (Sandra Franquet). ENLLAÇ.
  • El rol dels ajuntaments en la transició energètica (Remei Aldrich). ENLLAÇ.
  • Les Comunitats energètiques i les xaxes de calor a l'alta muntanya (Adrià Pinyol). ENLLAÇ.
  • El Berguedà, una comarca forestal (Moisès Masana). ENLLAÇ.
  • L'experiència de Sant Pere de Torelló (Ermen Llobet). ENLLAÇ.
  • El rol dels ajuntaments en la transició energètica (Jordi Brescó). ENLLAÇ.

Sessions

Sessió 1 - La transició energètica a les comarques d'alta muntanya

Sessió 2 (part I) - El rol dels ajuntaments en la transició energètica i modalitats jurídiques de participació en les xarxes de calor

Sessió 2 (part II) - El rol dels ajuntaments en la transició energètica i modalitats jurídiques de participació en les xarxes de calor

Sessió 3 - Les xarxes de calor amb calderes de biomassa forestal com a projectes de transició energètica i dinamitzadors de la gestió forestal sostenible