IniciActualitat › El Parlament aprova l’Estatut de Municipis...

El Parlament aprova l’Estatut de Municipis Rurals i l’ACM ho reconeix com a primer pas per regular la singularitat del món rural

16 juliol de 2025

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat avui el Projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, una normativa llargament reivindicada pel món local per disposar d’un marc legal que reguli les especificitats dels municipis rurals. L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha participat activament en tot el procés de debat i elaboració del text, aportant propostes concretes i defensant els interessos dels municipis petits i del territori rural.

Des de l’ACM es valora positivament l’aprovació d’aquesta llei com una “primera pedra” imprescindible per reconèixer la singularitat del món rural i començar a donar resposta a les seves necessitats reals, tal com ha afirmat la presidenta de l’entitat, Meritxell Budó, en declaracions després de l’aprovació. “Aquest estatut és un pas important, però només el primer. Ara cal dotar-lo d’eines concretes i finançament suficient perquè els municipis rurals puguin exercir les seves funcions amb garanties i rebre els serveis que mereixen”, ha afirmat Budó.

Un treball de diàleg i consens

L’ACM ha estat present en totes les fases del procés: des de la participació en la ponència parlamentària, fins a la presentació d’un total de 39 esmenes, de les quals 9 van ser acceptades totalment i 10 parcialment. El vicepresident primer de l’ACM, Jaume Oliveras, la presidenta del Fòrum de Petits Municipis, Carme Ferrer, i el vicepresident de Territori i Sostenibilitat, Gerard Sabarich, van comparèixer al Parlament el passat febrer per defensar la necessitat d’un marc jurídic clar i un finançament adequat, així com la inclusió de mesures en àmbits com urbanisme, habitatge, connectivitat, simplificació administrativa i seguretat.

L’ACM ha defensat sempre que la llei establís criteris objectius per determinar quins municipis formen part del seu àmbit d’aplicació, evitant exclusions injustificades. Ha reclamat que es reconeguin i es financiïn adequadament els serveis que molts municipis rurals assumeixen tot i no ser de la seva competència i també va proposar, en el seu moment, un increment del 15% del Fons de Cooperació Local destinat als consells comarcals de les comarques rurals, així com la garantia que tots els municipis disposin de cobertura de telefonia mòbil i fibra òptica pública en un màxim de tres anys, com a requisit bàsic per a la seva viabilitat econòmica i social.

Des de l’ACM s’assenyala que caldrà seguir treballant perquè l’Estatut evolucioni cap a un instrument plenament operatiu i dotat dels recursos suficients, i que el municipalisme sigui un actor protagonista en el desplegament d'aquesta Llei.

Actualment, a Catalunya el 75% de la població es concentra en zones urbanes, mentre que el 25% restant viu en nuclis rurals. Del total de 947 municipis que hi ha a Catalunya, se'n podran beneficiar 608 municipis. D’aquests, 213 són rurals, 381 reben la consideració de municipi rural d’especial atenció perquè tenen una població inferior als 500 habitants, 2 són municipis rurals assimilats i els 12 restants s’han incorporat durant la tramitació parlamentària. Per comarques, els 12 municipis nous que s'han incorporat són: al Gironès (Bordils, Cervià de Ter i Flaçà), al Tarragonès (Nou de Gaià, Perafort, Riera de Gaià i la Secuita), al Baix Camp (Maspujols), Maresme (Òrrius i Sant Iscle de Vallalta) i al Vallès Oriental (Santa Maria de Martorelles i Vilalba Sasserra).

La classificació de municipi rural i de municipi rural d’especial atenció es revisarà cada quatre anys, dins els sis mesos següents a la constitució dels nous ajuntaments resultants de les eleccions municipals.

Entre la bateria de mesures destaca la creació d’un sistema de finançament propi, que estableix un fons específic de municipis rurals de caràcter incondicionat que anirà lligat a la llei de pressupostos. I també s'estableix una línia específica d’inversions per als municipis rurals perquè facin front a la regressió demogràfica i a l’envelliment de la població. L'Estatut de Municipis Rurals promou l’aplicació d'incentius fiscals per afavorir la compra i la rehabilitació d’habitatges, i la reducció de la càrrega burocràtica dels ajuntaments que serà possible gràcies a la creació d’un portal únic a la seu electrònica de l’Administració que integrarà tots els tràmits, serveis i informacions que afecten aquest tipus d’ajuntaments.