IniciActualitat › Participem en un viatge d'estudi sobre ...

Participem en un viatge d'estudi sobre xarxes de calor amb calderes de biomassa a Bolzano

10 juliol de 2024

El passat mes de juny, una representació de l’ACM encapçalada per Sergi Penedès, secretari general adjunt, va participar en un viatge d'estudi per conèixer els projectes implantats de xarxes de calor amb calderes de biomassa a partir de restes forestals a la regió de Bolzano (Tirol del Sud, Itàlia). Aquesta sortida la va organitzar el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CFTC), amb el suport d’ELFOCAT, IDAPA i DIPLOCAT.

Els participants del viatge van ser una vintena d’ajuntaments de diversos municipis de l’Alt Pirineu, interessats en impulsar les xarxes de calor amb calderes de biomassa als seus municipis. Durant la visita, es van conèixer diverses xarxes de calor amb diferents característiques tècniques i models de gestió. Es van visitar instal·lacions públiques gestionades per ajuntaments mancomunats, algunes amb servei tècnic externalitzat, així com instal·lacions gestionades per comunitats energètiques promogudes per ajuntaments i per propietaris forestals. Les instal·lacions tècniques presentaven dimensions diverses, i algunes comptaven amb instal·lacions complementàries d'energia, com centrals hidroelèctriques o de cogeneració d’energia elèctrica a partir de la combustió de biomassa.

Les visites van comptar amb la participació de representants d’ajuntaments de la regió de Bolzano, de l’ACSM (Azienda Consorziale Servizi Municipalizzati), representants provincials, membres de les comunitats energètiques i directors tècnics de les plantes. A més, es va aprofitar l'oportunitat per conèixer l’estat del mercat de la biomassa al Tirol del Sud i les diferents línies de suport, finançament i incentius disponibles per promoure les xarxes de calor. Les plantes visitades van ser Fiera di Primiero, Canal San Bovo, San Martino di Castrozza, Moos in Passeier, Cloz i Collalbo Renon.

Segons els càrrecs electes participants, l’experiència va ser molt satisfactòria i permetrà realitzar diversos projectes pilot a l’Alt Pirineu, inspirant noves iniciatives similars. 

Des de l’OTC-FMIT assessorem als municipis en la creació de comunitats energètiques, prenent l’experiència de les xarxes de calor i diversificant així l’origen de les energies renovables.