L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha participat aquest dimecres 17 de gener al matí en l'acte de presentació del Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), que han president el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Aquest nou pla pretén millorar l’ocupabilitat de les persones per afavorir l’accés al treball; reforçar el vincle amb les empreses; propiciar polítiques d’ocupació adaptades a cada territori i prioritzar la tasca amb els col·lectius en situació de major vulnerabilitat.
El vicepresident primer de l'ACM i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha assistit a l'acte i ha defensat el paper actius dels municipis en el desplegament els darrers anys de polítiques actives d'ocupació. "Els municipis han hagut de fer un gran esforç a l'hora de vetllar per impulsar condicions d’igualtat d’oportunitats a territoris molt desiguals. Fins i tot assumint responsabilitats que no ens pertoquen però que s’han de tirar endavant, tenint en compte que som la primera porta que es troba la ciutadania, el primer punt de suport", ha posat en valor.
Oliveras també s'ha referit al nou model de transformació del SOC destacant que "ens ha de permetre obrir noves vies per a disposar de marcs estables de previsibilitat, d’estabilitat i finançament" que donin suport a la planificació sorgida concertadament des del propi territori.
El pla s’ha presentat al Recinte Modernista de Sant Pau. El SOC, juntament amb les principals organitzacions sindicals (UGT i CC.OO), patronals (Foment del Treball i Pimec) i municipalistes (FMC i ACM) de Catalunya, han constituït també avui el Consell Territorial d’Ocupació de Barcelona. És un dels vuit consells territorials (amb l’Alt Pirineu i Aran, Ponent, Terres de l’Ebre, Tarragona, Penedès, Catalunya central i Girona) que s’han formalitzat els darrers mesos en compliment de l’acord de concertació impulsat pel Departament d’Empresa i Treball per desplegar estratègies adaptades a les característiques de cada territori.
Cada Consell Territorial d’Ocupació (un per cada vegueria) podrà definir les seves pròpies estratègies d’ocupació. Aquests Consells estan formats pels ens locals, econòmics i socials de cada territori, que seran els encarregats d’identificar les necessitats, planificar, definir i executar les polítiques d’ocupació propiciant un procés de baix a dalt. El desplegament de la concertació es farà progressivament al llarg dels propers anys. Tancada la constitució dels Consells Territorials, es dona pas a una segona fase -que el SOC finançarà amb 40 milions d’euros- a partir de la qual cada territori definirà les seves pròpies estratègies d’ocupació. Aquestes estratègies incorporaran els programes i actuacions en matèria ocupacional que es faran els següents quatre anys. El SOC les validarà i garantirà el finançament durant tot el període, fet que assegura estabilitat econòmica i una major eficàcia, superant el sistema actual de finançament per anualitats.
El Pla de transformació del SOC també preveu la creació d’un espai (SOC Empresa) en les Oficines de Treball d’atenció específica a les empreses; la incorporació aquest any de 230 nous orientadors, professionals encarregats de tutories individuals i assessorament continuat a les persones demandants d’ocupació; o el desenvolupament de programes d’ocupació específics destinats a fomentar l’ocupació de persones de major vulnerabilitat, entre d'altres mesures.