Aquest dimarts a la tarda el vicepresident primer de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Jaume Oliveras, ha participat en una reunió al Palau de la Generalitat per abordar la situació de la connectivitat arreu del territori català. L’acte, presidit pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i amb la participació del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, ha reunit responsables d’operadores de telecomunicacions i representants de les entitats municipalistes.
La trobada ha servit per acordar revisar protocols i altres accions, com crear un comitè tècnic, per millorar la gestió d'incidències com ara talls o problemes de connectivitat o manca de cobertura mòbil, després que els últims dies de l'any passat es produïssin talls en la cobertura de telefonia i internet a diversos punts del territori, especialment a les comarques del Pirineu i de l'interior de Catalunya. Les entitats municipals han sortit satisfetes de la trobada i han assegurat que és "crucial" garantir la connectivitat arreu de Catalunya.
Jaume Oliveras ha valorat molt positivament la reunió i de les propostes que s'han plantejat per "millorar totes les deficiències per assegurar que els municipis rurals disposin d’una connectivitat plena". Durant la reunió, també s’ha posat de manifest la necessitat de garantir que els municipis rurals estiguin plenament connectats. "Aquest és un deure inexcusable que hem d'afrontar entre tots, especialment amb el lideratge del Govern i amb el suport de les entitats municipalistes, i que les operadores han de donar resposta el més ràpid possible a aquesta resposta", ha destacat Oliveras.
De fet, Oliveras ha destacat que l'ACM porta temps realitzant feina per promoure l’equitat territorial i social a través de diverses iniciatives, entre les quals destaca l’Agenda Rural de Catalunya. Aquesta agenda, impulsada per l’ACM en col·laboració amb ARCA, Micropobles de Catalunya i el CADS, estableix accions concretes per millorar la connectivitat, especialment a les zones rurals. L’Agenda Rural, aprovada pel Govern, inclou un total de 58 accions relacionades amb la connectivitat, 17 de les quals són específicament destinades a aquest àmbit. A més, les gairebé 900 accions de l’Agenda incorporen mesures sectorials relacionades amb la connectivitat. Oliveras ha destacat "el deure" de complir amb aquests objectius i també amb la futura Llei de l’Estatut del Municipi Rural que ha de ser un altre instrument "que ens ha de permetre millorar aquest equilibrir i equitat territorial".
En el transcurs de la trobada, s'han marcat sis accions prioritàries per al 2025 per millorar la cooperació entre empreses, actors locals i Generalitat i per facilitar una gestió "ràpida", una comunicació "transparent" i una reacció "àgil" de les companyies davant incidències i avaries, segons l'executiu català. Aquestes sis accions s'han de formalitzar properament en un protocol.
Així, s'ha acordat crear un Comitè Tècnic de Seguiment d'Incidències de serveis de Telecomunicacions a Catalunya, així com revisar els mecanismes de contacte dels ajuntaments amb les operadores, fer materials de difusió per al món local i definir un protocol per classificar la gravetat de les incidències. En total, durant el 2024 la Generalitat ha tingut constància de 24 incidències massives de diferents operadores privades de serveis de connectivitat.