IniciActualitat › Participem en la reunió de la Mancomunitat ...

Participem en la reunió de la Mancomunitat Cultural per avançar en la coordinació de polítiques públiques relacionades amb l'àmbit de la cultura

11 maig de 2023

L'ACM va participar aquest dimecres 10 de maig en la segona reunió plenària del Consell de la Mancomunitat Cultural, un òrgan de cooperació entre les diferents administracions que té com a objectiu coordinar polítiques i actuacions de l’àmbit de la cultura arreu del territori.

A la reunió s’ha aprofundit en les iniciatives plantejades pels diferents grups de treball: Patrimoni; Arts Escèniques, Música i Arts Visuals; Pla de Lectura Pública i Biblioteques; Llengua; Cultura Popular i Associacionisme; i Repositori de Subvencions.

Així, els temes a seguir desenvolupant en el marc d’aquest òrgan de cooperació institucional tenen relació amb diferents sectors i activitats culturals, amb propostes de treball transversals per millorar el servei de cara als usuaris, a les entitats i a la ciutadania en general. Algunes d'iniciatives, són: 

  • Disposar d’una web o plataforma des d’on poder accedir mitjançant filtres a totes les convocatòries d’ajuts i subvencions en l’àmbit cultural d’arreu del país.
  • Treballar en la concertació de la programació de les subvencions de la Generalitat i les Diputacions dirigides al món local en l’àmbit del patrimoni.
  • Introduir millores en el sistema Programa.cat d’ajuts a les programacions estables d’arts escèniques i música municipals. Possibilitat d'introduir una línia específica d’ajuts adreçada als micropobles.
  • Desenvolupar mesures per garantir la cobertura del personal professional del sistema de biblioteques públiques de Catalunya.
  • Completar la col·laboració de les institucions de l’àmbit local al Consorci per la Normalització Lingüística per tal d’impulsar conjuntament les actuacions per a l’ús social del català.
  • En l’àmbit de Cultura Popular, reforçar la col·laboració entre les institucions implicades a través de diverses xarxes i espais de treball, com per exemple l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània (mercat estratègic de propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu arreu del territori).

Aquesta era la segona reunió que realitza la Mancomunitat Cultural des que es va ampliar amb la incorporació de representants del món local, entre els quals l'Associació Catalana de Municipis, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de Governs Locals, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya. La reunió ha estat presidida per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. 

Amb les noves incorporacions en la Mancomunitat Cultural es pretén reforçar aquesta vessant de servei públic, ja que permeten ampliar el camp d’actuació des d’administracions molt pròximes a la ciutadania, fent que totes les polítiques acordades puguin revertir positivament en la cultura del país.