IniciActualitat › Posem en marxa en marxa els cursos de certif...

Posem en marxa en marxa els cursos de certificació del nivell de català per als processos d'estabilització del personal dels ens locals

30 gener de 2023
  • El CPNL i l’ACM han singat un conveni per oferir cursos de català per al personal de l’Administració local

  • Els cursos s'inscriuen en el marc de la certificació del nivell de català per als processos d'estabilització del personal dels ens locals

 

L’ACM, conjuntament amb el Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) i en col·laboració amb les quatre diputacions territorials, impulsa la formació per acreditar els coneixements necessaris i requerits de llengua catalana multinivell en el marc dels processos d’estabilització del personal que enguany celebren els ajuntaments. L'objectiu és millorar la qualitat lingüística i comunicativa del personal de l’Administració de municipis, comarques i altres ens locals associats a través de cursos de català amb una durada de 120 hores, i que tindran lloc entre els mesos de febrer i juny. 

El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), F. Xavier Vila, i el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Lluís Soler, van signar aquest divendres 27 de gener un conveni de coordinació per millorar la qualitat lingüística i comunicativa del personal de l’Administració de municipis, comarques i altres ens locals associats. 

D'acord amb el conveni, l’ACM oferirà uns 20 cursos de llengua catalana, coordinats des del CPNL, del nivell A2 (bàsic) al B2 (intermedi). Els cursos seran en modalitat semisíncrona a través del Parla.cat, un espai virtual de la Secretaria de Política Lingüística que ofereix materials didàctics per aprendre la llengua catalana. En les sessions en directe, el professorat acompanyarà els alumnes en el seu aprenentatge.

El Consorci per a la Normalització Lingüística realitzarà la supervisió i la coordinació pedagògica dels cursos. Per una banda, vetllarà perquè el professorat escollit i contractat per l’ACM tingui els mateixos requisits de titulació que els tècnics de normalització lingüístic del CPNL, i s’encarregarà d’assessorar-los pedagògicament i metodològica. Per l’altra, realitzarà al futur alumnat les proves de nivell prèvies a l’inici dels cursos, per determinar-ne el grau de coneixements de la llengua catalana. El CPNL proporcionarà les proves d'assoliment d’aquests cursos i n'expedirà els certificats corresponents.

L’ACM s’ha encarregat de la difusió de l’oferta formativa i de tot el procés de preinscripció per poder arribar als ens locals. L’entitat municipalista també ha contractat el professorat i posa a disposició les aules en línia per a realitzar les sessions síncrones dels cursos. L’ACM també facilitarà els espais físics des d’on es podran realitzar els exàmens de forma presencial els dies 30, 31 de maig, 1  i 2 de juny, un per a cada capital de les demarcacions del país.

La preinscripció per als nivells A2, B1 i B2 es va tancar amb un total de 100 ajuntaments que han sol·licitat inscriure 302 alumnes que necessiten acreditar el requisit de coneixement de llengua catalana dins dels processos d’estabilització de personal dels ens locals.  Els cursos s'iniciaran el proper 15 febrer fins al 29 de maig. L’examen oficial se celebrarà els dies 30, 31 i 1 i 2 de juny en quatre punts del territori, un a cada demarcació i es preveu que entre el 15 i el 16 de juny els alumnes que hagin superat el curs i l’examen rebran el certificat oficial expedit pel CPNL.

Paral·lelament, l'ACM també oferirà cursos de català del nivell C1, que es realitzaran a través d'un conveni amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Els cursos intensius amb la UOC duraran tres mesos i exigiran a l’alumne una dedicació setmanal de 8-10 hores de treball als alumnes, fins el dia 22 de maig, a través de l’entorn virtual de la Plataforma UOC. Un professor/a expert de la UOC, marcarà l’assoliment del pla de treball del curs en forma d’exercicis i deures setmanals dins d’una avaluació contínua obligatòria. Entre el 15 de maig i el 9 de juny els alumnes podran fer repàs d’exàmens oficials fins el dia 9 de juny. L’examen oficial tindrà lloc el dia 10 de juny a la Farga de L’Hospitalet de Llobregat convocat per les universitats catalanes CIFALC (Comissió Interuniversitària de Formació i Acreditació Lingüístiques de Catalunya).