IniciActualitat › Presentem el projecte d'arrelament de l...

Presentem el projecte d'arrelament de l'ACM per combatre el despoblament a les sessions 'Viure a rural'

15 octubre de 2020

La Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBGL) de l'ACM ha participat aquest dijous a les sessions Viure rural que organitzava el Consorcil GAL Alt Urgell-Cerdanya (CAUC) en col·laboració amb els Grups Leader de Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació, i l'Associació Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). L'ACM com a col·laborador hi ha participat presentant el projecte d'arrelament per lluitar contra el despoblament al territori que està implantant.

Actualment, aquest projecte, que compta amb tres fases, ja està implementant la fase final per analitzar i combatre el despoblament en tres municipis catalans que serviran de prova pilot. En una primera fase del projecte es va fer una diagnosi i treball de camp en forma de qüestionari per conèixer la realitat dels territoris selecccionats, les problemàtiques i les necessitats. En la segona fase es va analitzar qualitativament les necessitats dels territoris en base a la primera diagnosi i es van valorar projectes possibles. En aquest darrer trimestre del 2020 es farà la fase d'implementació dels projectes seleccionats i cofinançar-los amb un pressupost de 70.000 euros.

Actualment, més de la meitat dels 947 municipis catalans (concretament 488) tenen menys de 1.000 habitants. Aquests municipis només concenren el 2,56% de la població catalana. La voluntat és combatre el despoblament al territori amb noves iniciatives que posin a disposició serveis en relació a l'atenció social, l'ocupació, l'habitatge o la cultura.

Les sessions Viure a rural precisament pretenien posar en comú quines polítiques efectives de repoblament es poden posar en marxa al món rural i conèxier experiències que ja existeixen. Les sessions, que es van fer entre el 8 i el 15 d'octubre, anaven adreçades a càrrecs electes, tècnics de l'administració pública i col·lectius i entitats que treballen al món rural.