IniciActualitat › Presentem al Priorat un estudi referent per ...

Presentem al Priorat un estudi referent per planificar la rehabilitació energètica del parc d’habitatges de la comarca

30 juny de 2025

El 26 de juny, a la seu del Consell Comarcal del Priorat, es va dur a terme un acte sobre les estratègies per al foment de la rehabilitació del parc d'habitatges de la comarca, a partir de l’estudi Caracterització energètica del parc edificat del Priorat, finançat per l’ACM – FMIT i elaborat per l’empresa Cíclica, una cooperativa fundada per professionals de l'arquitectura i la recerca amb l'objectiu de contribuir a l'equilibri ambiental i a l'equitat social.

L’acte es va iniciar amb la salutació del gerent del Consell Comarcal, Àngel Pérez. Tot seguit, Sergi Penedès, secretari general adjunt de l’ACM, va contextualitzar l’estudi, que s’emmarca dins el pla d’actuació de l’OTC-FMIT, i va explicar per què s’havia escollit el Priorat com a comarca pilot. La recerca analitza la totalitat dels edificis residencials de la comarca, classificant-los segons les seves característiques constructives (any d’edificació, materials utilitzats, zona climàtica, consum energètic, etc.) amb l’objectiu d’obtenir una radiografia de la situació actual.

En una segona fase, l’estudi contempla, per a cada edificació, les possibles actuacions per millorar-ne la qualificació energètica. D’aquesta feina també se’n deriva una eina digital que permet consultar, per a cada immoble, quines mesures es podrien aplicar i una estimació del cost per assolir una millora energètica determinada.

L’objectiu general és avançar en la rehabilitació del parc d’habitatges de la comarca, i aquest estudi és una eina útil en aquesta direcció. Alhora, ofereix una perspectiva dels canvis necessaris i de les oportunitats que pot suposar per al Priorat, potenciant el sector econòmic local —tant per als professionals i industrials de la rehabilitació, com per a l’extracció de matèries primeres implicades en aquest procés— dins del marc de l’economia circular, com és el cas del potencial de la biomassa forestal.

En acabar aquesta primera presentació, diverses alcaldies i els seus representants van participar en un debat on es van compartir reflexions sobre la situació actual del parc immobiliari i les particularitats demogràfiques de la comarca, que condicionen les polítiques locals. També es va parlar sobre les necessitats i les oportunitats que pot representar la rehabilitació energètica al Priorat.
Durant el debat, es van comentar igualment les iniciatives de comunitats energètiques que ja s’estan impulsant en alguns municipis de la comarca, i com la rehabilitació energètica —a través de compres agregades o actuacions conjuntes— podria contribuir a potenciar-ne la creació.

L’estudi complet estarà disponible al Consell Comarcal i també al web de l’ACM, juntament amb la presentació de la jornada.

  • Estudi previ per al desenvolupament d'una estratègia de transició energètica i descarbonització del parc edificat del Priorat. ENLLAÇ.