
Aquest dijous al matí, la presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, i el vicepresident primer de l'entitat, Jaume Oliveras, han comparegut davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per presentar l'Observatori de les Finances Locals i denunciar la situació d'infrafinançament que pateixen els ens locals.
L’Observatori de les Finances Locals és un espai web interactiu, que l’ACM va activar el passat mes d’octubre, que integra un seguit de treballs amb dades per entendre el problema endèmic de les finances dels ens locals. Permet veure l’evolució financera dels municipis catalans en els darrers deu anys, a través de dades com els romanents municipals, l’impacte de la reforma de l’impost de la plusvàlua, els superàvits municipals, els costos energètics i de subministraments als municipis, o les transferències als ens locals, entre altres temes.
Durant la seva intervenció, Meritxell Budó ha posat de manifest l'evolució negativa de la participació dels governs locals en la despesa pública. Segons dades del Ministeri d'Hisenda, mentre que l'Administració General de l'Estat ha passat de gestionar el 50% de la despesa el 2007 al 58% el 2020, les administracions locals han vist reduïda la seva participació del 14% al 10% en el mateix període. Això suposa una reducció de recursos en un context d'increment de competències municipals.
Budó ha destacat que els ajuntaments han estat històricament la primera porta d'accés de la ciutadania als serveis públics i que han actuat amb responsabilitat, fins i tot en moments de crisi. No obstant això, les normatives d'estabilitat pressupostària i la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) han restringit l'autonomia financera dels ens locals, dificultant la seva capacitat de gestió. "Els ajuntaments estem al costat de la ciutadania, atenent necessitats diàries i gestionant serveis essencials. Però ho fem amb recursos insuficients i limitacions estructurals que ens impedeixen desplegar tot el nostre potencial. És imprescindible un nou model de finançament que reconegui la nostra tasca i ens permeti exercir-la amb garanties", ha reivindicat.
Precisament, l'Observatori de les Finances Locals ha de ser una eina per analitzar i visibilitzar les dificultats financeres dels municipis catalans per tal d’afrontar la necessària reforma del sistema de finançament local. Aquesta iniciativa permet posar xifres a la problemàtica i generar un debat fonamentat sobre la necessitat d'una reforma urgent del sistema de finançament municipal. Així, el vicepresident primer de l'ACM, Jaume Oliveras, ha explicat com està estructurat l’Observatori i algunes conclusions que deixa com la pèrdua de més de la meitat de la recaptació de l'impost sobre les plusvàlues, l'increment de la factura energètica municipal fins als 510 milions d'euros el 2023 i la duplicació del cost dels interessos del deute local. A més, posa en evidència la congelació de més de 2.700 milions d'euros en romanents per les restriccions fiscals imposades per l'Estat. Oliveras també ha insistit en la necessitat de reformar immediatament el sistema de finançament local. "Som la primera línia de resposta als reptes socials. Som qui atenem les necessitats més immediates de la ciutadania, qui oferim serveis essencials i qui garantim la cohesió territorial. Però ho fem amb un sistema de finançament obsolet i insuficient, que no ens permet fer front als desafiaments actuals amb les garanties que la ciutadania mereix", ha afirmat Oliveras.
Els representants de l’ACM han apel·lat a tots els grups parlamentaris a fer de la reforma del finançament local una prioritat en aquesta legislatura. Aquest nou finançament implica establir un model que doti els ajuntaments dels recursos necessaris per prestar serveis de qualitat, incrementant la seva participació en els ingressos de l'Estat i de la Generalitat, que simplifiqui la burocràcia i permeti als ajuntaments tenir autonomia en la gestió dels recursos, i que garanteixi una distribució equitativa especialment per als municipis petits i mitjans.