IniciActualitat › El president de l'ACM, David Saldoni, r...

El president de l'ACM, David Saldoni, reclama pressupostos a la Generalitat perquè els ajuntaments puguin fer front a l'agenda local

17 novembre de 2018

Sant Celoni ha acollit aquest dissabte la XX Assemblea ordinària de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). L’Ateneu ha acollit la sessió que ha comptat amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i la Consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi.

En la primera Assemblea presidida pel president de l’ACM, David Saldoni, aquest ha destacat la feina feta pels alcaldes i alcaldesses que, en quasi 40 anys, “han treballat per fer que els pobles i ciutats siguin llocs on poder viure dignament i on es respecten els drets polítics, civils i democràtics”. També ha posat èmfasi en la necessitat de disposar de prou recursos per afrontar els temes que constitueixen l’”agenda del món local que no podem dissociar de l’agenda nacional”. Per aquest motiu, ha reclamat que la Generalitat es doti d’uns pressupostos “que permetin fer polítiques per millorar la vida dels ciutadans”.

Per Saldoni el món local “és un actor principal per gestionar i donar resposta a aquells temes que afecten el nostre dia a dia” i ha posat èmfasi en la transversalitat que representa l’ACM com a “espai per trobar el mínim comú denominador entre alcaldes i alcaldesses de diferents sensibilitats ideològiques i polítiques per construir àmplies majories en benefici dels ciutadans del país conjuntament amb les institucions”.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha felicitat els alcaldes i alcaldesses “per haver estat els alcaldes de l’1-O perquè sereu sempre els alcaldes de la llibertat d’aquest país”. I els ha encoratjat a guanyar les eleccions municipals:“Aquesta República que volem fer efectiva passa per les properes eleccions municipals. Alcaldes tot el meu suport perquè guanyeu aquestes eleccions perquè és un pas essencial per fer-la efectiva”.

La Consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha inaugurat l’Assemblea. En el seu discurs s’ha compromès a comptar amb el món local, manifestant que “per fer front als reptes de futur de Catalunya cal fer-ho de la mà, ajuntaments i Generalitat, i que el món local sigui un soci real, i fins i tot un contrapoder, que hi tingueu veu, però sobretot decisió”. Tambe ha agraït el paper dels ajuntaments durant l’1-0 i l’aplicació del 155 assumint la representació institucional del país i la defensa de la democràcia.

L’alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, ha donat la benvinguda i ha destacat que “els ajuntaments tenim un paper transcendent en l’estructura d’un país. Ho vam fer l’1 d’octubre i ho seguirem sent en el futur“, afegint que “som l’administració més propera, que ens pertoca donar aquells serveis necessaris i això ha fet que anéssim responsabilitzant-nos d’un munt de competències”.

XX Assemblea de l’ACM
L’Assemblea de l’ACM és el màxim òrgan decisori de l’entitat municipalista, representant per tots els ens locals associats. Durant la reunió s’han aprovat cinc propostes de resolució. Una d’elles demanant un pla d’inversions consensuat amb el món local i que tingui en compte les realitats territorials. També una proposta de resolució per una Llei de Territori que tingui en compte l’assimetria del país i que compti amb el vist-i-plau i consens del món local. També una resolució a favor d’una proposta de finançament de les escoles bressol en l’etapa de 0 a 3 anys. Una resolució per a un decret de menjadors escolars que aposti per la proximitat i la qualitat del servei i que prevegui l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats a través d’una comissió de seguiment. I finalment, una resolució per atendre adequadament els menors estrangers no acompanyats.

Localització