
La Comissió Europea ha proposat un pressupost per la UE de 1.816 bilions d’euros per al període 2028-2034. Això suposaria elevar la despesa total fins a l’1,26 % de la renda nacional bruta de la UE, en comparació amb l’1,13 % del període actual.
La proposta —que marca l’inici d’unes negociacions que s’allargaran durant dos anys— es fonamenta en dos grans paradigmes: d’una banda, redirigir el finançament cap a noves prioritats com la competitivitat i la defensa (en detriment de la política regional i de la Política Agrícola Comuna, que actualment representen dos terços del pressupost europeu); i, de l’altra, simplificar i centralitzar la gestió dels fons en mans dels governs estatals, passant dels prop de 500 programes operatius actuals a 27 plans estatals en què es definirien les prioritats de despesa i inversió segons determinats paràmetres.
Aquest plantejament reforça el poder dels governs estatals en detriment de regions i municipis. Alhora permetrà a Brussel·les exercir un control i una condicionalitat més directes sobre com es gasten aquests recursos.
Pel que fa a la política de cohesió, en lloc de mantenir-se com una política amb entitat pròpia dins del nou marc pressupostari, aquesta s’integra en els anomenats “Plans de Partenariat Nacionals i Regionals”, inspirats en els plans de recuperació i resiliència dels fons Next Generation. Els governs estatals seran els responsables de dissenyar aquests plans i negociar-los amb la Comissió Europea. Aquests inclouran els fons FEDER, la PAC, els Fons Social i altres programes estructurals amb un impacte rellevant per al món local. La dotació total per als 27 plans estatals ascendeix a 865.000 milions d’euros. D’aquests, 300.000 milions es reservaran per a la Política Agrícola Comuna (PAC), cosa que suposa una retallada del 20 % respecte als fons actuals.
Hi haurà una quantitat mínima obligatòria per a les regions de la UE menys desenvolupades, així com una clàusula de salvaguarda que garantirà que, en conjunt, aquestes rebin com a mínim el mateix finançament que amb l’actual marc pressupostari.
Altres novetats destacades de la proposta:
- Es crea un Fons Europeu per a la Competitivitat amb 451.000 milions d’euros per impulsar tecnologies estratègiques en els àmbits de la transició verda i digital, salut, bioeconomia, defensa i espai.
- Es proposa destinar 131.000 milions d’euros a defensa, cinc vegades més que la xifra actual.
- Els fons destinats a les tecnologies digitals es multiplicaran per cinc.
- El programa de recerca Horitzó Europa gairebé es duplicarà, passant dels 95.000 als 175.000 milions d’euros.
- Es triplicaran els fons relacionats amb la gestió de les migracions i el control de les fronteres externes de la UE.
- El programa insígnia de mobilitat estudiantil, Erasmus+, creixerà un 50 %, superant els 40.000 milions d’euros.
- Es crea un nou programa, “AgoraEU”, dotat amb 8.600 milions d’euros, que donarà suport a la cultura, els mitjans de comunicació i les organitzacions de la societat civil.
Per la part dels ingressos, la Comissió proposa tres nous impostos sobre residus electrònics, grans empreses i productes del tabac. L’objectiu és generar entre 25.000 i 30.000 milions d’euros anuals per contribuir al retorn del deute conjunt emès per finançar la recuperació post-Covid.
Més informació. ENLLAÇ.