
La secretària general de l’ACM, Rosa Vestit, ha comparegut aquest dilluns al Parlament de Catalunya en el marc de la tramitació del Projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant. En la seva intervenció, Vestit ha reiterat el compromís del món local amb l’objectiu d’erradicar totalment aquest material altament perillós, però ha advertit que sense recursos econòmics i tècnics adequats, els municipis no podran assumir les obligacions que la nova normativa els assigna.
“Som l’administració més propera i, sovint, la que ha d’actuar davant de situacions d’emergència, però la majoria d’ajuntaments del nostre país no tenen ni recursos tècnics ni econòmics per complir i fer complir aquesta llei si no s’estableix un finançament clar”, ha assegurat Vestit.
La secretària general ha exposat que l’ACM ha participat activament en la redacció i desenvolupament del Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant (PNEAC) i ha format més de 600 tècnics locals per detectar i gestionar aquest material en el marc de diverses jornades i cursos organitzats arreu del territori. Tot i això, Vestit ha subratllat que cal garantir que el desplegament normatiu respecti l’autonomia local i sigui viable per a totes les corporacions, especialment els municipis rurals.
Entre les demandes formulades per l’ACM destaquen
- La incorporació explícita del mecanisme rural de garantia, tal com preveu l’Estatut del Municipi Rural, perquè el Govern faci una avaluació d’impacte i detalli mesures i finançament específic per als municipis petits.
- La vinculació directa del Fons de gestió de l’amiant amb les obligacions que estableix la llei, concretant el finançament per a les tasques d’inspecció, retirada i gestió de residus.
- L’especificació del finançament dins les obligacions de les administracions públiques, per tal que les entitats locals no assumeixin noves competències sense els recursos corresponents.
Vestit també ha alertat sobre l’ambigüitat de certs articles que podrien confondre les competències dels municipis amb les de la Generalitat o de gestors privats, especialment pel que fa a infraestructures de titularitat mixta o concessions.
Des de l’ACM també s’ha reclamat que sigui l’Agència de Residus de Catalunya qui determini, financï i impulsi la creació de deixalleries i dipòsits controlats per a materials amb amiant, treballant conjuntament amb els municipis i els consells comarcals.