IniciActualitat › Reportatge: Casals d‘estiu: esbarjo, socia...

Reportatge: Casals d‘estiu: esbarjo, socialització i aprenentatge en un ambient inclusiu

05 juliol de 2021

L’estiu és l’hora de l’esbarjo, també per als més petits, que després d’un curs en pandèmia necessiten més que mai espais de socialització i suport emocional. Els ajuntaments busquen aliances per oferir als més petits un espai on trobar-se a l’estiu amb una vessant educativa, amb l’esport com a element de socialització i aprenentatge, i garantint la inclusió.

El Consell Comarcal de la Garrotxa porta anys organitzant casals d’estiu mancomunats amb diferents municipis. Actualment hi ha set pobles que hi participen. La majoria d’ells són “municipis relativament petits” que els suposaria un cost econòmic molt elevat organitzar activitats d’estiu pel seu compte i opten per fer-ho de forma mancomunada. Aquest estiu ja tenen 320 inscrits.

Tots els casals d’estiu mancomunats “comparteixen una línia pedagògica” i en molts casos també hi ha el mateix fil conductor. El conseller comarcal de Joventut, Aniol Sellabona, remarca que en aquestes activitats “l’educació és una paraula important” perquè més enllà que “la mainada s’ho passi bé”, el Consell Comarcal de la Garrotxa busca que adquireixin coneixements i valors.

Aquest any, a més, han estrenat una nova modalitat de grup jove per a nens d’entre 12 i 14 anys. Es tracta d’una franja d’edat que no tots els pobles omplien per formar un grup propi i, per això, han optat per fer-lo rotatiu en tres municipis. Cada setmana, aquest grup farà el casal en un dels tres pobles.

Els casals d’estiu també ofereixen beques per a famílies vulnerables. Sellabona celebra que “cada vegada hi hagi més sensibilitat” dels ajuntaments per fer les activitats més inclusives a tot tipus de públics. Això acaba representant un “esforç econòmic” per als consistoris a l’hora d’assumir les despeses que generen les matrícules d’aquestes famílies sense recursos. Sellabona afegeix que des del Consell Comarcal es valora “molt positivament” que els municipis “apostin de forma clara” per uns casals d’estiu oberts a tothom.

Si a la Garrotxa els municipis s’han aliat entre ells, l’Ajuntament de Juneda ho ha fet amb el Consell Esportiu de les Garrigues per fer un casal multidisciplinar i molt centrat en l’esport. També es preveuen activitats emocionals per contrarestar un curs en pandèmia. L’any passat ja se’n van fer. En aquell moment, el casal va començar amb 40 nens, però va acabar amb 150. El gerent del Consell Esportiu de les Garrigues, Carles Gelonch, ho valora com una resposta “espectacular” que espera repetir aquest any, perquè els infants tenen la “necessitat vital” de gaudir de l’estiu i d’activitats controlades.

El regidor d’Esports i Medi Ambient de l’Ajuntament de Juneda, Jose Garrido, recorda que l’any passat, després del confinament de molts infants a casa seva i amb els pares “angoixats”, es va decidir tirar endavant unes estades, tot i la pandèmia. Aleshores, hi havia entitats que no podien assumir els protocols, “molt exagerats”, i el consistori va decidir prendre la iniciativa de la mà del Consell Esportiu.

El casal també dona cabuda a aquells infants que necessiten alguna “ajuda especial” i es contracten més monitors que puguin vetllar pel seu benestar de forma constant. L’any passat al casal n’hi va haver tres.

A Flaçà, l’Ajuntament fa quatre anys que organitza un casal durant tot l’any. Actualment té una vintena d’infants i joves apuntats que cada dimecres a la tarda es reuneixen per fer activitats molt diverses, des de cuidar un hort a tallers de manualitats. El regidor de Benestar Social, Miquel Terrádez, destaca que “les activitats extraescolars han de ser per a tots els infants” i per això van apostar per obrir aquest casal a qualsevol veí del municipi.

L’únic requisit que cal per apuntar-s’hi és “tenir ganes de passar-s’ho bé i il·lusió per fer els tallers i activitats que s’organitzen”. En el cas en què els joves siguin vulnerables, des de Serveis Socials es fa un informe que ho acredita i es tramita una beca per tal que l’Ajuntament assumeixi el cost de l’activitat. “Han de ser activitats inclusives al màxim”, insisteix el regidor. Durant els mesos d’estiu, el casal intensifica l’activitat i també s’obre a altres propostes com ara anar a la piscina i fer jocs aquàtics.

A més, des d’aquest any el casal s’ha traslladat a l’edifici de les velles escoles que hi ha a la colònia de Flaçà. Fins al setembre, aquest edifici era el punt de lectura i ara s’ha aprofitat per donar-li nous usos. Per intentar que es facin seu aquest espai, els infants han pintat un tram de paret de la façana durant l’hivern. Però més enllà de tasques de manteniment, els participants del casal també fan altres activitats, com capgrossos o màscares de guix.

Les activitats que acaben fent cada tarda, però, les decideixen ells mateixos. “Quan arriben se’ls pregunta què volen fer i aquest és el secret que estiguin tan contents”, afirma Miquel Terrádez. El regidor veu la iniciativa “molt consolidada” al municipi, de poc més de 1.000 habitants: “Hi ha una mica de tot amb un ambient molt sa i bo”. En un sol grup s’hi poden agrupar moltes edats diferents i la distribució d’alumne es decideix en funció de l’activitat que vulguin fer.

A la Pobla de Mafumet, el casal d’estiu tornarà a ocupar les àmplies instal·lacions de l’escola pública Mare de Déu del Lledó. El casal, que gestiona la fundació privada En Xarxa i que sempre s’havia fet a les escoles velles, va reubicar-se l’any passat en aquest nou centre educatiu, inaugurat l’any 2015, un emplaçament molt gran i espaiós on les mesures de prevenció anticovid es poden complir sobradament.

Durant les nou setmanes de servei hi treballarà un equip de 24 persones. El casal d’estiu té molt bona acollida en aquest municipi del Tarragonès, a tocar de la petroquímica, amb un cens on les famílies joves hi tenen un gran pes. Enguany, la demanda s’ha disparat i s’han inscrit un total de 130 famílies, mentre l’any passat el volum d’inscrits va ser d’un 60% sobre els infants apuntats per aquest estiu.

“Creiem que aquest augment de demanda es deu a la reactivació econòmica i l’Ajuntament ha d’estar al costat de les famílies; és un casal molt subvencionat, sobretot per als empadronats”, diu la regidora d’Esports i Joventut, Estefania Serrano.

 

L‘esport com a element socialitzador

Molts casals tenen l’esport com un dels elements principals. Consistoris i famílies valoren la contribució que té en la socialització dels infants, més necessària que mai després d’una pandèmia que ha alterat la relació entre companys de classe durant dos cursos. Juneda aposta clarament per l’esport. L’Ajuntament està aliat amb el Consell Esportiu de les Garrigues, i el casal ofereix activitats esportives amb BTT, atletisme o natació, a més d’activats de natura a la Granja Escola les Obagues i sortides a peu a entorns com la banqueta del Canal d’Urgell. També l’esport és central a la Pobla de Mafumet, amb unes instal·lacions que inclouen un cap de futbol 7, un gimnàs o una sala de psicomotricitat. La regidora Estefania Serrano, de fet, destaca l’aposta del municipi per inculcar l’esport entre la població més jove.

 

Reportatge en col·laboració amb l'ACN: (A. Freixas, N. Torres, O. Bosch)