IniciActualitat › Reportatge: Solidaritat, consum responsable ...

Reportatge: Solidaritat, consum responsable i de proximitat: municipis i comerços s‘alien per Nadal

30 desembre de 2021

Nadal és una època associada a la tradició i la família, però també al gran consum. Alguns ajuntaments, però, aprofiten aquesta tendència per aliar-se amb els comerços del municipi per oferir alternatives de consum responsable, impulsar iniciatives solidàries o promoure el consum de proximitat. En són exemples Bellpuig (Urgell), Castellví de Rosanes (Baix Llobregat) i Montcada i Reixac (Vallès Occidental).

 

L’Ajuntament de Bellpuig ha posat en marxa aquest Nadal per segon any consecutiu un campanya per promoure el consum local als comerços del municipi. La iniciativa incentiva que els ciutadans adquireixin xecs per comprar en establiments del poble. El consumidor obté  un 20% més dels diners que bescanviï. És a dir, si compra 25 euros en xecs, en rep 30. Si en compra 50, en rep 60. 
 
Aquest 20% l’assumeix l’Ajuntament, que destina 2.400 euros a aquesta iniciativa amb l’objectiu d’aconseguir que es quedin als comerços de Bellpuig un total de 12.000 euros durant la campanya de Nadal. La regidora de Comerç, Inés Granollers, destaca que la iniciativa “beneficia veïns i comerços”. Els primers, perquè per cada xec que compren guanyen un 20%. Els segons, perquè és una manera d’augmentar les seves vendes de Nadal.
 
“L’any passat va ser un èxit rotund”, assegura Granollers, motiu pel qual el consistori ha volgut repetir la iniciativa aquest 2021. La regidora té clar que “els municipis tiren endavant gràcies al comerç local”, motiu pel qual té “molt clar” que des del consistori se n’ha de tenir cura.
 
En aquesta iniciativa hi participen un centenar de comerços i locals de Bellpuig, el 90% dels que hi ha al municipi, que estan associats a Foment de Mercats. Un d’ells és Josep Pons, que regenta una merceria, i que recorda que el petit comerç ha de lluitar contra “els grans monstres de la distribució”.
 
Pons creu que iniciatives com la de l’Ajuntament de Bellpuig afavoreixen el comerç de proximitat i “crea riquesa a tota la població”. Una de les clientes, Teresa Massana, va en la mateixa línia: “Val la pena aprofitar-ho, això no passa sempre. Jo acostumo a comprar a Bellpuig perquè he tingut amics que han regentat botigues i les han hagut de tancar”.
 
Montcada i Reixac també ha buscat incentivar el consum en establiments de la ciutat, però amb una iniciativa diferent que recupera una tradició de mitjans del segle passat per felicitar les festes als clients. El consistori ha llençat una campanya de la mà dels botiguers amb el lema ‘Torna la il·lusió a Montcada i Reixac. Fem els teus desitjos realitat!’, en la qual es reparteixen nadales, les clàssiques felicitacions de Nadal que feien els professionals com els carters o els vigilants nocturns en forma de postal, i que recuperen algunes imatges de negocis clàssics, com el forner o el taller mecànic.
 
En total, s’han editat unes 25.000 postals que els comerciants donen als seus clients quan fan una compra, emulant la tradició d’anys enrere. L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, explica que, amb aquesta iniciativa, busquen ajudar a la recuperació econòmica de les botigues de la ciutat amb una “campanya original” que recupera l’essència dels petits negocis dels municipis. I fer-ho després d’una època “molt dura i complicada” per als comerciants arran de la pandèmia.
 
“L’objectiu és incentiva el comerç local al municipi, que per la seva configuració és complicada, amb barris dispersos que fa que a la gent li costi quedar-se a consumir-hi”, admet Campos. L’acció va acompanyada de la campanya que els eixos comercials duen a terme. Per exemple, els botiguers del centre, com els del carrer Major, han decorat els aparadors i han posat arbres de Nadal guarnits a les portes dels establiments.
 
A més, aquest any a Montcada i Reixac es reedita la campanya de recollida de joguines, material escolar i contes a través d’aquests mateixos comerços. Les joguines es destinen als nens de famílies vulnerables perquè no hagi cap llar que es quedi sense sorpreses el matí de Reis. “Amb aquesta campanya també volem posar en valor un tipus de joc amb valors educatius, inclusius i no sexistes”, afegeix l’alcaldessa.
 
A Castellví de Rosanes, l’Ajuntament ha impulsat un campanya solidària coincidint amb el Nadal per garantir que cap famílies es quedi sense menjar ni joguines. En els dos casos, els veïns s’hi impliquen directament, en col·laboració amb quatre comerços del poble.
 
Sota el lema ‘Nadal a taula per a tothom’, aquest consistori del Baix Llobregat posa a la venda cupons de 2, 5 i 10 euros a tots els establiments. Amb els diners recaptats, la Regidoria de Serveis Socials adquireix aliments i productes d’higiene de primera necessitat per distribuir a les famílies amb dificultats econòmiques. 
 
L’any passat es van recaptar un total de 306 euros. De fet, la iniciativa es va estrenar el 2020 amb l’objectiu de reformular la tradicional recollida de menjar que es feia. Fins l’any passat, s’habilitava un punt on tothom podia dur el menjar que considerés oportú. “El nou sistema és més fàcil perquè els veïns només han de comprar un tiquet i, a més, beneficiem els nostres botiguers perquè els productes els adquirirem als seus comerços”, assenyala la regidora de Serveis Socials, Vichy Castellanos. El nou format també permet crear un rebost més divers.

Els últims tres anys, Castellví de Rosanes ha vist com el llistat de famílies ateses pel Banc d’Aliments passava de vuit a dinou. Un increment que “ha fet més evident la necessitat de disposar de recursos alimentaris”, segons la constata la regidora. Tot i aquest augment de les famílies amb necessitat d’ajuda alimentària, Castellanos lamenta que enguany hi ha una retallada de les ajudes provinents del Banc Europeu d’Excedents Alimentaris. Davant d’això, el consistori demana encara més col·laboració ciutadana.

 

Una recollida de joguines menys impersonal

Castellví de Rosanes també impulsa una campanya per a la recollida de joguines. Ho fa amb el projecte ‘Il·lusions Solidàries’, que atén una vintena de famílies del municipi, també reformulada.

 Els pares de les famílies ateses pels Serveis Socials escriuen una petita carta de desitjos que fan arribar a la Regidoria.Quan algú del poble vol col·laborar, l’Ajuntament li mostra aquestes cartes per a què triï una joguina i s’encarregui de comprar-la, de manera que fan que la campanya sigui més personal. “Els veïns es converteixen en patges que porten a l’Ajuntament les joguines exactes que els infants demanen als Reis d’Orient”, destaca Vichy Castellanos. D’aquesta manera, la màgia de la nit del 5 de gener arribarà a totes les llars.

 

Reportatge realitzat amb la col·laboració de l'ACN: A. Segura / L. Cortés / G. Sànchez