IniciActualitat › La Seu d'Urgell acull la cinquena jorna...

La Seu d'Urgell acull la cinquena jornada de debat amb responsables de contractació de l'Alt Pirineu

08 juny de 2022

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha celebrat aquest dimecres 8 de juny la cinquena jornada territorial per parlar de contractació pública local. Ho ha fet amb una sessió a la Seu d'Urgell, al Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu, adreçada als tècnics i responsables de contractació de les administracions locals d'aquesta zona pirinenca. Aquestes sessions, que ja es feien abans de la pandèmia, busquen intercanviar impressions i inquietuds al voltant de la contractació pública local. 

La presentació ha comptat amb la presència de la secretària general de l'ACM, Joana Ortega, el secretari general adjunt, Sergi Penedès, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Ricard Pérez. També hi ha estat present el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera.

Aquest tipus de jornades, que en aquest cas han comptat amb una vintena de persones, pretenen potenciar la participació dels tècnics i tècniques de contractació de les administracions locals per conèixer les problemàtiques, inquietuds i necessitats, que han detectat en el seu dia a dia de la normativa estatal vigent. En aquest sentit, l’ACM ha iniciat un procés per analitzar si cal una modificació de la legislació en matèria de contractació que vagi més enllà de la Llei 9/2017. Aquestes sessions al territori han de servir per compartir impressions, analitzar si cal una modificació i concretar una proposta des d’un punt de vista municipalista. Després d’aquest procés participatiu territorial, hi haurà una sèrie de debats de la comissió assessora d’experts de l’ACM que concretaran propostes amb sessions qualitatives obertes. 

La sessió també ha servit per exposar les darreres novetats i els futurs Acords marc que té previst licitar la Central de Compres de l’ACM, així com d’altres que s’han hagut d’adaptar a l’actual context de variabilitat en preus i matèries primeres. En el darrer trimestre d’aquest 2022 hi ha la intenció de disposar d’un Acord marc de serveis de redacció de documents per a tràmits de planificació territorial i urbanística, un Acord marc de serveis de consultoria per a gestió de subvencions, o un Acord marc de serveis de redacció de projectes i direcció d’obres, entre d’altres. També s’està preparant la licitació d’un Acord marc sobre asfaltatge i senyalització i d’un de subministrament de plaques fotovoltaiques per a instal·lacions d’autoconsum.

Actualment, la Central de Compres de l’ACM dona servei a 1.373 ens catalans (inclou ajuntaments, consells comarcals, emds, diputacions, mancomunitats i consorcis i ens dependents dels ens locals). El subministrament elèctric amb 941 ens adherits és el servei que més contracten, seguit per les pòlisses d’assegurances (760 ens), el servei d’equips d’impressió (496 ens), el subministrament de paper d’oficina (433 ens) i l’acord marc de mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics i híbrids (371 ens). En total, s’ofereixen 16 productes i serveis a través d’Acords marc que permeten als ens locals estalviar-se tots els processos legals i de contractació, obtenir millors preus i estalvis econòmics i disposar de la màxima seguretat jurídica.

En el cas de la zona de l'Alt Pirineu, un total de 88 ens fan ús de la Central de Compres amb un total de 215 productes i serveis. Els productes i serveis més utilitzats són l’electricitat (48 ens adherits) i les assegurances (48), seguits per l’adquisició de desfibril·ladors (24) i el rènting i compra de vehicles policials o per a serveis generals (18). Una dinàmica d’acords marc més utilitzats que es repeteix en totes les comarques de l'Alt Pirineu (veure infografies). Tot i això, cada vegada més ens locals s’adhereixen als darrers Acord marc que ha licitat l’ACM, com podrien ser el d’enllumenat públic-led, equips d'impressió o equips informàtics.

La propera sessió territorial sobre contractació pública local tindrà lloc aquest dijous 9 de juny a les comarques de Lleida (a la Diputació de Lleida).