
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i les diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, les entitats municipalistes (ACM i FMC) i el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) van signar el 27 de gener el conveni de col·laboració per al desplegament de la Finestreta Única Empresarial (FUE) i l’impus de la Llei de facilitació de l’activitat econòmica. A l’acte de la signatura hi va assistir el vicepresident de l’Àrea de Dinamització Econòmica de l’ACM i alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós.
Amb el conveni signat s’incorpora l’Ajuntament de Barcelona i la FUE ja és present a la pràctica totalitat dels municipis (97%) i ofereix servei al 95% de la població. L’objectiu del conveni també era estrènyer la col·laboració de totes les administracions i institucions signants per fer evolucionar el model de la FUE en la línia que preveu la Llei 18/2020 de facilitació de l’activitat econòmica, impulsant els canvis organitzatius necessaris i l’adaptació de les plataformes tecnològiques.
L’objectiu és reduir el temps necessari per iniciar una activitat econòmica. Un dels eixos es basa en la integració de les plataformes de què disposen les diferents administracions públiques. L’objectiu és que els serveis estiguin disponibles a través del Canal Empresa, com a únic portal electrònic, i aconseguir que la tramitació i serveis administratius a disposició d’autònoms i empreses siguin digitals per defecte.
La FUE és un projecte estratègic impulsat per la Generalitat des de 2011, a través de l’Oficina de Gestió Empresarial, amb l'objectiu de propiciar un canvi de model de relació entre empreses i Administració que faciliti l'activitat econòmica. Des de la posada en marxa, ha anat incrementant el seu catàleg de tràmits i alhora, ha ampliat els tràmits disponibles en format electrònic. Al 2021 va sobrepassar els 520.000 expedients gestionats per l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE).
Es calcula que la reducció dels tràmits, la major transparència, la simplicitat dels procediments i l’eliminació del temps d’espera per iniciar l’activitat empresarial comportaran una reducció estimada de costos de 38,4 milions d’euros l’any a empresaris i autònoms, un cop la llei estigui totalment desplegada.