IniciActualitat › Signem amb el Departament d'Igualtat i ...

Signem amb el Departament d'Igualtat i Feminismes el nou Acord marc 2022-2025 que dota de majors recursos els ens locals per desplegar polítiques en aquest àmbit

14 juliol de 2022

El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha signat aquest dijous 14 de juliol el nou Acord marc per al període 2022-2025 amb el Departament d'Igualtat i Feminismes, que permetrà portaar a terme polítiques d'aquest àmbit als ens locals catalans. La signatura s'ha fet al Districte Administratiu de Barcelona amb la presència de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. També han signat l'acord la presidenta de la Federació Catalana de Municipis i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau Sanabra; i el president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, Mario Urrea Marsal.

El president de l'ACM ha celebrat l'acord i ha recordat que els ens locals "fa anys que van apostar per serveis que promoguin la igualtat, la informació i assessorament a les dones, la garantia dels drets del col·lectiu LGTBI, la resposta a situacions de violència masclista, i l'acollida i integregació de persones estrangeres immigrades". Lluís Soler també ha manifestat que "les polítiques feministes, d’igualtat o de LGTBIQ, no s’entendrien sense els pobles i ciutats. Només des de la proximitat, i la col·laboració amb totes les administracions i el teixit social podrem blindar la igualtat a tots els racons del país, i aquest Acord Marc és un pas més en aquesta línia" i ha afegit que "celebrem que es reforci el finançament per a poder desenvolupar politiques de promoció de la igualtat i el femenisme i que això es tradueixi en més professionals i millors serveis per a la ciutadania, fonamentals en l'actual societat". També ha destacat que "valorem els esforços del departament i dels ens locals per arribar a aquest document de consens que posarà solucions als neguits que el municipalisme ha fet arribar". Des de l'ACM també s'ha posat èmfasi en "l'estabilitat" que aportarà aquest acord.

“El nou Acord Marc representa un salt qualitatiu en la consolidació de les prioritats polítiques en l’àmbit de la igualtat i els feminismes”, ha subratllat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre. “Som un Govern municipalista, i sabem que les administracions de proximitat són clau en l’aterratge de les polítiques de garantia dels drets humans arreu del territori”, ha dit Verge. “Per això, hem tingut clar des del primer moment que havíem de millorar la col·laboració amb els ens locals, per enfortir la xarxa de serveis d’atenció a les persones en els àmbits competencials del nostre departament”, ha explicat la consellera.

Aquest acord permetrà la coordinació, cooperació i finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. El nou marc de cooperació compta amb una partida de 90.981.411 euros, una xifra que duplica els 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021. És “una aportació històrica”, en paraules de la consellera, que permetrà incrementar el nombre de professionals dels serveis amb major especialització i millorar les seves condicions laborals.

Resposta d’urgència a les violències masclistes, atenció a les dones, a les persones LGBTI i a les persones migrades i refugiades

L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIADs), els Serveis d’Atenció IntegralLGBTI+ (SAIs), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida.

L’augment del finançament ha permès multiplicar per 4 els recursos que Igualtat i Feminismes transfereix als ajuntaments de més de 20.000 habitants i als consells comarcals per subvencionar els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills. Són serveis que asseguren l’acompanyament i l’acolliment temporal, si és necessari, per la gestió de situacions de crisi i d’urgència derivades de casos de violència masclista. El finançament d’aquests serveis per part del Departament passa dels 3.322.716 euros de l’etapa 2018-2021 als 13.320.400 euros per als anys 2022-2025. 

Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, el finançament serà més del doble respecte el període anterior. Es passa de 14.603.806 euros a 37.433.031 euros. “En aquesta nova etapa, reforcem les polítiques locals i comarcals feministes, millorem la coordinació entre els diferents serveis i oferirem una atenció més especialitzada”, ha afegit la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés.

Quant a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, l’augment de recursos es multiplica per més de cinc, i passa dels 2.519.491 euros del període 2018-2021 als 13.174.810 euros del període 2022-2025. Els SAIs es van començar a desplegar l’any 2017, en compliment de la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Són serveis que ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, així com accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l’hora de denunciar vulneracions de drets o de realitzar determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. Així mateix, el personal dels SAIs acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques localsLGBTI+.

Per últim, el finançament dels serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartidapassa dels 22.544.693 euros en el període 2018-2021 als 27.053.169 en el període 2022-2025. La millora del finançament dels serveis de primera acollida “té com a objectiu principal impulsar la transversalització de la perspectiva antiracista i de les polítiques migratòries en tota la política pública que es desenvolupa a nivell local i comarcal”, ha esmentat Verge. A més, es promourà la innovació social, la cohesió social i la creació d’un sentit de pertinença compartit, i això només ho podem fer treballant la dimensió comunitària en aliança amb les administracions de més proximitat.