IniciActualitat › Signem amb el Govern l'acord per la gov...

Signem amb el Govern l'acord per la governança de l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya

16 gener de 2023

El Palau Robert ha acollit aquest dilluns 16 de gener la presentació de l'acord entre el Govern català i el municipalisme per impulsar  l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya. L'acte ha comptat amb la presència dels consellers de Salut, Manel Balcells, i el de Drets Socials, Carles Campuzano. La secretària general de l'ACM, Joana Ortega, ha participat en l'acte.

L'Associació Catalana de Municipis, com a representant del municipalisme, ha participat en les darreres setmanes en el treball conjunt amb dels Departaments de Drets Socials i Salut per elaborar un protocol conjunt per a l’impuls de l’atenció integrades social i sanitària a Catalunya. Aquest protocol ha de vetllar per garantir una resposta de qualitat i equitativa a les persones amb necessitats d'atenció, sobretot les persones grans, amb discapacitat, amb problemàtiques socials derivades de la salut mental o necessitats complexes. Una gran oportunitat per transformar el sistema d'atenció a les persones. En aquest sentit, la implicació i treball que es faci des del món local és una oportunitat per garantir un bon servei. Ja al 2 de maig de 2022 l'ACM va participar en la reunió amb els mateixos Departaments per donar impuls a l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. Un òrgan cabdal per millorar aquesta atenció a determinats col·lectius de persones.

L'ACM ha expressat en diverses reunions la necessitat que el protocol tingui en compte la participació del municipalisme en tots els òrgans de governança i decisió i pugui ser present en els grups que han de pilotar la creació de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària i que han de fer el seguiment estratègic. Així, la secretària general, Joana Ortega, ha insistit que "és una oportunitat per garantir uns serveis socials bàsics basats en una atenció més pròxima i de valor fruit d'una bona coordinació sociosanitària". I ha afegit que el món local ha d'estar present en els òrgans de decisió: "Volem ser copartícips en el desplegament i governança de l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya. Aquesta no pot evolucionar sense el món local". És en els ens locals on s'han d'implementar els serveis que planteja l'Agència, per tant, el municipalisme és l'eix vertebrador de l'atenció integrada social i sanitària.

El protocol presentat pretén també constituir una taula de treball per al desplegament dels projectes d'atenció integrada social i sanitària arreu del territori. L'acte ha comptat amb representants també de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Barcelona i l'FMC.