IniciActualitat › Signem l'acord marc de col·laboració ...

Signem l'acord marc de col·laboració en matèria de benestar social i polítiques d'igualtat amb el el govern de la Generalitat

21 desembre de 2015

El document fixa línies estratègiques com la priorització de l’atenció als infants i adolescents en situació de vulnerabilitat i les seves famílies o l’enfortiment dels Equips bàsics d’atenció social, que són la porta d’entrada al Sistema de serveis socialsLa vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, han signat aquest migdia l’Acord marc 2016-2019 per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre el Departament i les entitats municipalistes en matèria de serveis socials, altres programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat.

Aquest document estableix els criteris generals respecte els serveis socials bàsics i els serveis especialitzats adreçats a col·lectius com ara famílies amb infants a càrrec, gent gran, infants i adolescents, persones amb discapacitat, amb malaltia mental, amb problemes de drogodependències, afectades pel VIH/Sida, persones immigrades o polítiques d’igualtat, entre altres.

En les properes setmanes se signarà el contracte programa que especificarà la dotació pressupostària per a l’any 2016. En aquest sentit, el 15 de desembre passat, el Govern va aprovar més de 826M€ per a l’atorgament de subvencions per al finançament dels contractes programa amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants, consells comarcals i altres ens supramunicipals pels propers 4 anys.

El contracte programa parteix d’uns principis que han regit en tot moment el marc de coordinació, col·laboració i cooperació: principis com la responsabilitat pública, l’autonomia local, la subsidiarietat, l’atenció integral des de la proximitat i l’eficiència i eficàcia en la gestió dels serveis. Amb l’acord signat avui es ratifiquen tots aquests principis i d’una manera molt especial els relatius a la proximitat, l’autonomia local i la responsabilitat conjunta de l’administració de la Generalitat i la local en la prestació de serveis centrats en les persones.

Segons estableix l’Acord marc subscrit avui per la vicepresidenta i els presidents de l’ACM i la FMC, en el contracte programa pels propers anys serà determinant el desenvolupament de la xarxa de serveis dirigits a infants i adolescents, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat. L’atenció a aquest col·lectiu és una prioritat del Govern i un assumpte de país que compta amb el màxim consens social i polític, tal i com es va subscriure en el Pacte per la Infància a Catalunya.

En aquest àmbit, l’Acord marc signat avui concreta dues accions clau: l’enfortiment dels Equips d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA) amb l’increment de nombre de professionals d’atenció directa d’aquests serveis i l’impuls els serveis d’intervenció socioeducativa no residencial (SIS). Els SIS són serveis fonamentals en l’atenció a la infància i adolescència i les seves famílies per l’abordatge de la prevenció, la intervenció en nivells inicials de risc, la capacitació parental i l’abordatge integral de cada situació. Es per això que els propers anys es prioritzarà una línia de treball amb l’objectiu de disposar d’una xarxa pública d’aquests serveis a tot el territori català, titularitat de l’Administració local. Durant el 2016, es concretarà els professionals dels SIS i les seves funcions, les ràtios, els costos i el pla de finançament i implantació en tot el territori català, en base al document de treball en què s’està treballant conjuntament.

Un altre dels aspectes a destacar de l’Acord marc entre Govern i entitats locals és la implantació del nou model de transport adaptat per a persones amb dificultats de mobilitat, aprovat el 2014. En aquest àmbit, s’ha estat treballant en un pla d’implantació individualitzat i progressiu partint de les condicions concretes de cada ens local i en la concreció del finançament per part del Departament de Benestar Social i Família i els ens locals. En aquest Pla de finançament es tindrà en compte el compliment del model i l’homogeneïtzació dels criteris de finançament per part de les administracions autonòmica i local i les persones usuàries dels serveis i, s’anirà desenvolupant progressivament des del 2016 al 2019.

Reconeixement als Equips bàsics d’atenció social (EBAS)

El document subscrit pel Govern, la ACM i la FMC posa en valor la tasca duta a terme pels Equips bàsics d’atenció social els darrers anys. En aquest sentit, es posa de manifest que l’increment en la demanda de serveis socials i polítiques de benestar ha obligat a créixer en serveis i recursos en un moment en què les administracions públiques viuen una situació financera difícil. Aquesta realitat ha fet necessari marcar prioritats i orientar-les a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies que es troben en situació de major vulnerabilitat. Un esforç compartit entre administracions, però molt especialment pel personal dels Equips bàsics d’atenció social, que han hagut d’atendre un major volum de persones i oferir-los una intervenció més integral.

És per tot això que l’Acord marc estableix que cal prioritzar les accions del contracte programa 2016-2019 que incideixen directament en els professionals d’aquests equips, que actuen de porta d’entrada al Sistema de serveis social. En aquest sentit, es preveu actualitzar la ràtio de professionals dels EBAS així com incrementar gradualment el nombre de professionals d’aquests equips en aquells ajuntaments i ens supramunicipals que no hagin arribat a la ràtio que fixa la Llei de Serveis Socials.

Accessibilitat i voluntariat

Arran de les noves lleis d’Accessibilitat i del Voluntariat i foment de l’Associacionisme aprovades pel Parlament, el contracte programa ampliarà les línies d’actuació amb fitxes concretes en matèria d’accessibilitat i de promoció, reconeixement i protecció de l’associacionisme i el voluntariat. En l’àmbit de l’accessibilitat, es recolliran actuacions com la formació als professionals o l’impuls de bancs de productes de suport. Pel que fa a l’associacionisme i el voluntariat, es duran a terme actuacions de promoció, sensibilització i reconeixement, suport i assessorament i formació i espais d’intercanvi de coneixement.