IniciActualitat › Tanquem a Molins de Rei el cicle de sessions...

Tanquem a Molins de Rei el cicle de sessions al territori per debatre sobre contractació pública local

21 juny de 2022

Molins de Rei ha acollit aquest dimarts la setena i última sessió territorial de l'ACM per parlar de contractació pública local. En aquest cas, la sessió anava adreçada als tècnics i responsables de contractació de les administracions locals de la zona de l'Àrea metropolitana i ha comptat amb més d'una cinquantena de persones.

El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha presidit la sessió destacant que... També hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Toni Morral, i el vicepresident de l'ACM i alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz.

Aquestes sessions, que ja es feien abans de la pandèmia, buscaven intercanviar impressions i inquietuds al voltant de la contractació pública local. En total s'han fet 7 sessions al territori per compartir experiències amb els responsables municipals en l’àmbit de la gestió i la contractació pública i han comptat amb la participació de gairebé 300 especialistes en contractació. Els tres eixos de treball han estat la formació, la cooperació i la recollida d’aportacions pel taller legislatiu per a una possible nova llei de contractes de Catalunya.

En aquest sentit i aprofitant les sessions territorials, l’ACM ha iniciat un procés per analitzar si cal una modificació de la legislació en matèria de contractació que vagi més enllà de la Llei 9/2017. Aquestes sessions al territori han servit per compartir impressions, analitzar si cal una modificació i concretar una proposta des d’un punt de vista municipalista. Després d’aquest procés participatiu territorial, hi haurà una sèrie de debats de la comissió assessora d’experts de l’ACM que concretaran propostes amb sessions qualitatives obertes. Gràcies al procés participatiu realitzat durant les sessions, s’han pogut escoltar les diferents necessitats normatives, independent de la dimensió de l’ens local per incorporar-les al nou marc legislatiu.

La Central de Compres i la compra agregada

La sessió a Molins de Rei també ha servit per exposar les darreres novetats i els futurs Acords marc que té previst licitar la Central de Compres de l’ACM, així com d’altres que s’han hagut d’adaptar a l’actual context de variabilitat en preus i matèries primeres. En el darrer trimestre d’aquest 2022 hi ha la intenció de disposar d’un Acord marc de serveis de redacció de documents per a tràmits de planificació territorial i urbanística, un Acord marc de serveis de consultoria per a gestió de subvencions, o un Acord marc de serveis de redacció de projectes i direcció d’obres, entre d’altres. També s’està preparant la licitació d’un Acord marc sobre asfaltatge i senyalització i d’un de subministrament de plaques fotovoltaiques per a instal·lacions d’autoconsum.

Actualment, la Central de Compres de l’ACM dona servei a 1.373 ens catalans (inclou ajuntaments, consells comarcals, emds, diputacions, mancomunitats i consorcis i ens dependents dels ens locals). El subministrament elèctric amb 941 ens adherits és el servei que més contracten, seguit per les pòlisses d’assegurances (760 ens), el servei d’equips d’impressió (496 ens), el subministrament de paper d’oficina (433 ens) i l’acord marc de mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics i híbrids (371 ens). En total, s’ofereixen 16 productes i serveis a través d’Acords marc que permeten als ens locals estalviar-se tots els processos legals i de contractació, obtenir millors preus i estalvis econòmics i disposar de la màxima seguretat jurídica.

En el cas de l'Àrea Metropolitana, un total de 336 ens fan ús de la Central de Compres amb un total de 1.711 productes i serveis. Els productes i serveis més utilitzats són l’electricitat (215 ens adherits), seguit per les assegurances (187), el servei d’equips d’impressió (153) i l’adquisició de paper d’oficina (135). Una dinàmica d’acords marc més utilitzats que es repeteix en totes les comarques de l'Àrea Metropolitana (veure infografies). Tot i això, cada vegada més ens locals s’adhereixen als darrers Acord marc que ha licitat l’ACM, com podrien ser el d’enllumenat públic-led, uniformitat policial, mobilitat sostenible o auditoria pública.

DADES SOBRE LES ADHESIONS A LA CENTRAL DE COMPRES DE L'ÀREA METROPOLITANA