IniciActualitat › Trobada institucional entre l’ACM i la con...

Trobada institucional entre l’ACM i la consellera d’Educació per posar les bases dels propers reptes educatius que tindrà el país

08 febrer de 2024
  • La trobada institucional s’ha produït a la seu del Departament i hi ha participat la presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, el vicepresident primer de l’ACM, Jaume Oliveras, i el vicepresident d’Educació, Esports i Cultura, Isidre Sierra

 

La presidenta de l’ACM i alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, el vicepresident primer i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i el vicepresident d’Educació, Esports i Cultura, Isidre Sierra, s’han reunit aquest dijous 8 de febrer a la tarda amb la consellera d’Educació, Anna Simó. Ha estat una trobada de caire institucional a la seu del Departament d’Educació per parlar, debatre i posar sobre la taula qüestions que afecten el municipalisme català i que caldrà afrontar durant aquest mandat.

Durant la trobada les dues parts han mostrat la predisposició a seguir col·laborant per fer front als reptes educatius que té el país. En aquest sentit, un dels temes que s’ha posat sobre la taula és la proposta del Govern d’activar un pla d’extraescolars amb contingut formatiu que siguin universals arran dels resultats de l’informe PISA. Des de l’ACM s’ha insistit en poder conèixer els detalls de la proposta i com s’acordarà el finançament amb el món local per no generar més desigualtats educatives ni territorial.

L’ACM també ha exposat la preocupació per saber com es pensa afrontar la temporada de calor als centres docents i habilitar refugis climàtics, tenint en compte el precedent de l’any anterior i que molts ajuntaments no podran fer front a les mesures necessàries ni a inversions en climatització. Així, s’ha demanat poder disposar amb temps d’informació relativa al pla de calor als centres educatius. Al llarg de la trobada també s’ha parlat de les competències que assumeixen els consells comarcals en matèria d’educació i de com poder analitzar i estudiar amb el Departament d’Educació aquest impacte per als ens comarcals. L’ACM va realitzar un treball previ per analitzar els costos d’aquestes competències en tres comarques diferents, que posarà a disposició del Departament.

A la reunió també s’ha parlat de l’avantprojecte de Llei de pressupostos per conèixer de primera mà com afectarà al finançament del cost d’escolarització dels alumnes en l’etapa i2 (infants de 2 anys) en les escoles bressol públiques. En principi, l’avantprojecte preveu ampliar en 200 euros l’aportació per cobrir el cost que assumeixen les famílies fins a uns 1.800 euros, cosa que permetria als ajuntaments no haver d’acabar assumint-ho. Recordem que el finançament previst per a i2 es fa distribuït en tres parts entre famílies, Generalitat i ajuntaments i, sovint, els ajuntaments han d’assumir part del cost de les famílies. Per a les escoles bressol d’iniciativa social es preveu una convocatòria pública per també assumir aquest increment.

Finalment, també s’han tractat qüestions com el decret de menjador i transport escolar en relació als preus públics i costos econòmics dels serveis o l’elaboració d’un pla estratègic per a les singularitats dels municipis rurals, entre d’altres.

La delegació de l’ACM ha expressat la voluntat de treballar conjuntament amb el  Departament d’Educació aquests i altres temes, que des del consens puguin ajudar a millorar els reptes educatius del país, des de la proximitat que representen els municipis.