IniciActualitat › Una quarantena de tècnics locals participen...

Una quarantena de tècnics locals participen a la sessió sobre contractació local que l’ACM organitza a Balaguer

04 abril de 2019

El Consell Comarcal de la Noguera (Balaguer) ha acollit aquest dijous la vuitena sessió sobre contractació de l’ACM adreçades tècnics i responsables de compres i contractació d’ens locals catalans. Aquestes sessions, que recorren tot Catalunya, van dirigides especialment a responsables d’àrees de contractació i compres dels ens locals catalans amb la voluntat de compartir inquietuds, estratègies i dubtes, un any després de la vigència de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP).

En aquesta sessió hi havia tècnics de les comarques de la Val d’Aran, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya i Alta Ribagorça. La sessió ha servit per tractar aspectes com els procediments dels contractes menors amb la participació de Noèlia Parreño, cap del Servei de contractació, compres i subvencions a l’Ajuntament de Tarragona. També s’ha parlat de pautes en l’elaboració del plec per a l’execució del contracte i de la implementació de clàusules socials i mediambientals amb Esther Daunas de l’Ajuntament de Sitges, i dels criteris i subcriteris d’adjudicació amb Llum Bruno, secretària del Consell Comarcal del Bages. Les sessions es basen, precisament, en un intercanvi d’experiències i bones pràctiques dels governs locals del país.

La responsable d’estudis i contractació de l’ACM, Jordina Moltó, ha exposat les modificacions dels contractes dels acords marc de la Central de Compres en base a la LCSP, i el consultor Isidre Virgili i el responsable de formació de l’ACM, Carles Bassaganya, han destacat els principals canvis que la LCSP ha suposat pels òrgans de contractació locals, en aquest any de vigència de la Llei de Contractes.

Està previst que es facin sessions territorialitzades fins a mitjans del mes d’abril.

115 municipis de les comarques de Lleida utilitzen la Central de Compres de l’ACM

Un 90% dels 128 municipis de l’Alt Pirineu compreses per les comarques de  les Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segrià i Urgell adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM. En aquestes comarques s’utilitzen aquests productes i serveis:

 • Assegurances: 77 (nº municipis)
 • Electricitat: 116
 • Gas: 27
 • Vehicles: 8
 • Equips d’impressió: 9
 • Paper: 31
 • Màquines tècniques: 0
 • Equips informàtics: 6
 • Vídeoactes: 2
 • Ascensors: 9
 • Desfibril·ladors: 7

 

Actualment ofereix 12 productes a més d’un miler d’ens de tot Catalunya. Pel que fa als ajuntaments, 815 compren algun producte o servei com electricitat, gas, assegurances, equips informàtics, mobilitat sostenible, equips d’impressió, maquinària tècnica, paper, vídeoactes, desfibril·ladors i ascensors. L’últim servei que s’ha incorporat és el de subministrament de parcs infantils i mobiliari urbà.

Els ens que compren alguna producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes, aconseguint màxima seguretat jurídica, estalvi de procediments i agilitat, i al mateix temps estalvis econòmics pel fet de comprar de forma agregada.

L’objectiu principal de la Central de compres és que tots els Municipis disposin dels mateixos preus i condicions, siguin petits o grans.

Ús de la Central de Compres per comarques

Garrigues: En aquesta comarca 24 municipis de 24 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 16 ens locals contracten el servei d’assegurances, 23 compren electricitat, 3 Gas, 2 vehicles, 1 equips d’impressió i 3 paper d’oficina.

Noguera: En aquesta comarca 28 municipis de 30 (93%) contracten a través la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 15 del servei d’assegurances, 20 compren electricitat, 3 gas, 2 vehicles, 2 equips d’impressió, 5 paper d’oficina, 1 ascensors i 1 desfibril·ladors.

Pla d’Urgell: En aquesta comarca 16 municipis de 16 (100%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 4 del servei d’assegurances, 19 compren electricitat, 4 gas, 6 màquines tècniques, 1 equips informàtics, 1 vídeoactes, 2 ascensors i 1 desfibril·ladors.

Segrià: En aquesta comarca 28 municipis de 38 (73,68%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent:  21 del servei d’assegurances, 29 compren electricitat, 10 gas, 3 vehicles, 3 equips d’impressió, 11 paper d’oficina, 2 equips informàtics, 1 vídeoactes, 3 ascensors i 2 desfibril·ladors.

Urgell: En aquesta comarca 19 municipis de 20 (95%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent:  21 del servei d’assegurances, 25 compren electricitat, 7 gas, 1 vehicles, 3 equips d’impressió, 6 paper d’oficina, 3 equips informàtics, 3 ascensors i 3 desfibril·ladors.