
L’ACM ha posat en marxa una nova jornada per tractar qüestions d’actualitat en l’àmbit de la intervenció i la tresoreria local. Una jornada que complementa els 6 cursos sobre qüestions d’actualitat en l’àmbit de la intervenció-tresoreria local que hem organitzat.
Després d’una primera jornada celebrada a Barcelona, i per l’interès que el col·lectiu va demostrar, l’ACM ha organitzat sis cursos arreu del territori on s’han format a més de 300 professionals. Avui mateix s’està celebrant jornada a Lleida i Girona. “Obtenir aquesta resposta tant positiva és un orgull, però també és un important repte” ha assegurat el secretari general de l’ACM, Marc Pifarré.
L’àmbit de la intervenció i la tresoreria és un sector que ha estat objecte de reiterades modificacions legals en els darrers temps, fruit en molt bona part de la conjuntura econòmi¬ca en què ens trobem. Els canvis afecten a decisions polítiques rellevants d’aquestes organitzacions com són llur planifi¬cació i gestió econòmiques, la liquidació i tan¬cament de l’exercici, la gestió de l’endeutament i el càlcul i avaluació dels costos dels serveis públics.
Algunes d’aquestes qüestions plante¬gen dubtes que la normativa aplicable no resol de manera pacífica i inequívoca, fet que genera una gran inseguretat jurídica entre els aplica¬dors d’aquestes normes perquè en la pràctica conviuen diverses interpretacions contradic¬tòries. Tot això pot comportar disfuncions en la determinació tant del procediment a seguir com de les mesures correctores que cal aplicar.
Aquesta jornada, amb la col·laboració del CSI¬TAL, té la voluntat d’agrupar diferents qüestions de contingut econòmic i financers de plena actualitat i analitzar-les des d’un punt de vista eminentment pràctic proporcionant als gestors públics catalans la informació més detallada possible per tal de facilitar-los la presa de de¬cisions més adients en matèria de gestió de recursos públics.
Al llarg de la jornada s’han tractat temes com la gestió financera: diagnosi de la situació i finançament dins dels criteris de prudència i sostenibilitat; La importància del saldos de dubtós cobrament sobre l’estabilitat pressupostària; La utilització del compte 413 ‘Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost’ a les entitats locals. Perspectives de futur; o el Contracte de serveis i el seu control: Límits al seu objecte i contractació irregular
Totes aquestes temàtiques han estat impartides per Fernando González-Santacana Martín, tresorer, Ajuntament de Cornellà de Llobregat; Josep Abella Albiñana, tresorer, Diputació de Barcelona, Elena Ma. Estrada González, experta nacional en contabilidad pública local, cap d’equip de la Divisió de Planificació i Direcció de la Comptabilitat Pública, Oficina Nacional de Comp-tabilitat, Intervenció General de l’Administració de l’Estat, Ministeri d’Hisenda i Funció Pública; Pilar Ortega Jiménez, interventora general de Ajuntament de León; Ma. José Monzón Mayo, interventora general de l’ajuntament de Madrid; Tomàs Carbonell Vila, interventor general, Diputació de Tarragona i Anna Puig Puigcorbé, interventora general de l’ajuntament de Banyoles.