
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha celebrat aquest divendres 3 de juny la quarta sessió territorial per parlar de contractació pública local. Ho ha fet amb una sessió al Consell Comarcal d'Osona, en aquesta ocasió adreçada als tècnics i responsables de contractació de les administracions locals de la Catalunya Central.
L'acte ha comptat amb la secretària general de l'ACM, Joana Ortega, que ha donat la benvinguda als presents i els ha agraït el seu temps per poder debatre i compartir inquietuds al voltant de la contractació. En aquest sentit, ha explicat que l'ACM pretén "escoltar" el territori per saber si cal iniciar un procés de modificació de l'actual normativa en contractació pública local per superar les limitacions que l'actual legislació té i facilitar els mecanismes de contractació de les administracions locals. L’acte ha comptat amb la benvinguda del president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez.
Aquestes sessions, que ja es feien abans de la pandèmia, busquen intercanviar impressions i inquietuds al voltant de la contractació pública local. En total es portaran a terme 7 sessions al territori per compartir experiències amb els responsables municipals en l’àmbit de la gestió i la contractació pública, que no es portaven a terme des del 2019 a causa de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19.
La sessió també ha servit per exposar les darreres novetats i els futurs Acords marc que té previst licitar la Central de Compres de l’ACM, així com d’altres que s’han hagut d’adaptar a l’actual context de variabilitat en preus i matèries primeres. En el darrer trimestre d’aquest 2022 hi ha la intenció de disposar d’un Acord marc de serveis de redacció de documents per a tràmits de planificació territorial i urbanística, un Acord marc de serveis de consultoria per a gestió de subvencions, o un Acord marc de serveis de redacció de projectes i direcció d’obres, entre d’altres. També s’està preparant la licitació d’un Acord marc sobre asfaltatge i senyalització i d’un de subministrament de plaques fotovoltaiques per a instal·lacions d’autoconsum.
Actualment, la Central de Compres de l’ACM dona servei a 1.373 ens catalans (inclou ajuntaments, consells comarcals, emds, diputacions, mancomunitats i consorcis i ens dependents dels ens locals). El subministrament elèctric amb 941 ens adherits és el servei que més contracten, seguit per les pòlisses d’assegurances (760 ens), el servei d’equips d’impressió (496 ens), el subministrament de paper d’oficina (433 ens) i l’acord marc de mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics i híbrids (371 ens). En total, s’ofereixen 16 productes i serveis a través d’Acords marc que permeten als ens locals estalviar-se tots els processos legals i de contractació, obtenir millors preus i estalvis econòmics i disposar de la màxima seguretat jurídica.
En el cas de la Catalunya Central, un total de 205 ens fan ús de la Central de Compres amb un total de 844 productes i serveis. Els productes i serveis més utilitzats són l’electricitat (156 ens adherits), seguit per les assegurances (118), el servei d’equips d’impressió (80), l'adquisició de paper d'oficina (75) i l’acord marc d'enllumenat públic Led (67). Una dinàmica d’acords marc més utilitzats que es repeteix en totes les comarques de la Catalunya Central (veure infografies). Tot i això, cada vegada més ens locals s’adhereixen als darrers Acord marc que ha licitat l’ACM, com podrien ser el d’enllumenat públic-led, uniformitat policial, mobilitat sostenible o auditoria pública.
La propera sessió territorial sobre contractació pública local tindrà lloc aquest el dimecres 8 de juny a La Seu d'Urgell.