IniciActualitat › La vicepresidenta Glòria Marull compareix a...

La vicepresidenta Glòria Marull compareix al Parlament per posar èmfasi en la gran tasca que realitza l’ACM a favor de l’equilibri territorial

02 juny de 2022

La vicepresidenta de l’Àrea de Projecció Exterior i Institucional de l’ACM i alcaldessa de la Serra de Daró, Glòria Marull, ha comparegut aquest dijous 2 de juny davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya. El motiu era informar de les accions de l’entitat municipalista a favor de l’equilibri territorial i la lluita contra el despoblament, a petició dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC i PSC.

La vicepresidenta de l’ACM ha agraït la petició de compareixença i ha explicat que “l’equitat territorial és un dels valors de l’entitat municipalista des de la seva fundació, fa més de 40 anys”. En aquest sentit, ha manifestat que cal oferir un país amb igualtat d’oportunitats per a tothom, visqui on visqui, per aturar el despoblament, afrontar l’envelliment de la població i garantir infraestructures de progrés i connectivitat digital, entre d’altres qüestions. Així, s’ha referit a l’estudi ‘Atles del món rural de Catalunya 2022’, que es va presentar a la seu de l’ACM fa exactament un mes i que alerta que hi ha uns 200 municipis amb dinàmiques regressives i pèrdua d’habitants.

“No podem tenir una Catalunya de dues velocitats. I estem afavorint aquesta distància quan tractem d’igual manera realitats diferents. Cal una mirada en positiu del món rural, calen accions concretes de discriminació positiva per afavorir l’arrelament de les persones al territori”, ha dit.

Marull ha recordat que l’ACM ja aglutina pràcticament el 100% dels ens locals com a associats i que està treballant intensament per enfortir els governs locals facilitant la seva gestió diària amb la prestació de serveis com la Central de Compres, l’oferta formativa, l’assessorament, i l’anàlisi, negociació i representació del municipalisme en tots aquells àmbits que l’afectin directament. També ha recordat que des del 2019 l’ACM està impulsant bones pràctiques en l’ambit de la lluita contra el despoblament a través d’iniciatives com el Projecte Arrelament, l’impuls del marc estratègic de l’Agenda Rural de Catalunya que el Govern català acaba d’aprovar o l’edició de l’Atles del Món Rural 2022. També realitza una acompanyament als municipis en el marc dels fons europeus a través d’una Oficina específica per orientar, informar i detectar casuístiques per tal de que aquests ajuts arribin directament al territori. En el marc del bon govern i la transparència, l’ACM ha liderat l’edició d’una guia per facilitar la implantació de plans d’integritat a les administracions locals i als consells comarcals.

I darrerament l’ACM ha endegat tres debats legislatius per posar les bases d’un posicionament municipalista en tres àmbits molts rellevants per al futur dels municipis: la normativa relativa a la contractació en el sector públic català; una futura llei de governs i finances locals; i l’aprovació d’un Estatut de l’electe local per prestigiar la feina de més de 9.000 persones al servei públic a través dels ens locals catalans. Glòria Marull ha exposat que tota aquesta tasca i treball pretén posar les bases del futur municipalisme i reeixir amb el necessari suport i col·laboració amb el Parlament de Catalunya i el Govern català.