IniciActualitat › Xerrades formatives de transició energètic...

Xerrades formatives de transició energètica per impulsar iniciatives des de l’administració local a les Terres de l’Ebre

17 juliol de 2024

El passat 12 i 13 de juliol, la Fundació Municipalista per l’Impuls Territorial de l’ACM, conjuntament amb l’Associació ARCA, vam organitzar un cicle de xerrades formatives sobre transició energètica a les Terres de l’Ebre per actualitzar coneixements, informar sobre els recursos disponibles, i generar debats amb l'objectiu d’aportar eines a l’administració local i associacions locals per impulsar la creació de comunitats energètiques. Aquestes sessions es van fer a Benissanet i vam comptar amb el suport de l’Ajuntament i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

L’acte va ser inaugurat per l’alcaldessa de Benissanet, Núria Morera, i pel president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, i hi van assistir una trentena de persones, principalment càrrecs electes i tècnics de les administracions locals, així com membres de cooperatives, associacions i comunitats de regants.

En la primera sessió es va fer una contextualització de la transició energètica a les Terres de l’Ebre. Vam comptar amb les ponències de COPATE, que van contextualitzar les dades al territori; l’Energètica, que va exposar el paper de l’empresa pública de Catalunya en la transició; i la Diputació de Tarragona, que va informar dels recursos que s’ofereixen als ajuntaments.

La segona sessió va estar centrada en el rol dels ajuntaments en la transició energètica i en l'acompanyament de les iniciatives de comunitats energètiques. Es va comptar amb la participació de la cooperativa INSTA, experts en assessorament de dret ambiental, i amb l’alcaldessa de Bot, Núria Morera, i l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, que van presentar les iniciatives de comunitats energètiques de Bot i de Flix, Solflix. La sessió va ser moderada pel secretari adjunt de l’ACM i director de la FMIT, Sergi Penedès.

La tercera sessió es va centrar en les modalitats de comunitats energètiques mixtes, en què intervenen diferents tipus de consumidors: cooperatives, comerços, indústries, ciutadans i, en molts casos, també els propis ajuntaments. Els ponents van ser els gerents de les Cambres de Comerç de Reus i Tortosa, i el coordinador i tècnic de l’OTC Logistic Green Deal, que va exposar els recursos tècnics que poden oferir pels projectes corresponents.

El dissabte es va iniciar la jornada amb la sessió sobre el paper de les comunitats de regants en aquesta transició energètica. El representant d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya va exposar les línies d’ajuts existents i els suports que ofereixen, des de l’ICF van explicar les seves línies de finançament. La sessió va comptar amb la representació de quatre comunitats de regants que estan executant projectes d’instal·lacions fotovoltaiques. L’organització d’aquesta sessió va estar liderada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Finalment, a la darrera sessió es va debatre sobre el rol de la ciutadania i les associacions per impulsar les comunitats energètiques. Es va comptar amb la participació de la cooperativa Fites, que dinamitza i acompanya processos comunitaris, amb la representació de Som Mobilitat i Som Comunitat, que van compartir el seu bagatge en l’impuls de comunitats energètiques i dels serveis de mobilitat elèctrica compartida per administracions públiques i cooperatives. També hi van participar els Ateneus Cooperatius, que van explicar l’acompanyament que ofereixen a aquestes iniciatives. Es va exposar el cas de tres comunitats energètiques locals: Flix, els Valentins i Godall, totes tres amb el suport dels seus ajuntaments.

L’acte va concloure amb la intervenció del tinent d’alcalde de Benissanet i president de la comunitat de regants de Benissanet, Lluís Garreta.

Des de la FMIT donem suport a l’impuls de les iniciatives de comunitats energètiques i de transició energètica. Aquest suport també es materialitza en l’organització de cicles formatius com el realitzat a les Terres de l’Ebre, per tal de generar espais d’actualització de coneixements, debats i acompanyament als ens locals.

Programa de les jornades (en pdf): ENLLAÇ

Presentacions

  • Sessió 1 COPATE 'Contextualització la situació energètica actual i futura a Catalunya i les Terres de l’Ebre, identificar barreres i oportunitats': Presentació en pdf
  • Sessió 1 Diputació de Tarragona 'Recursos oferts per la Diputació de Tarragona per impulsar la Transició Energètica': Presentació en pdf
  • Sessió 1 L'Energètica 'El paper de l’Energètica, Energia Pública de Catalunya, en la transició energètica': Presentació en pdf
  • Sessió 2 Comunitat Energètica Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot: Presentació en pdf
  • Sessió 2 Joan Pons Solé - INSTA 'El rol dels ajuntaments a les comunitats energètiques': Presentació en pdf
  • Sessió 3 Cambra Comerç de Reus: Presentació en pdf
  • Sessió 3 Cambra Comerç de Tortosa: Presentació en pdf
  • Sessió 3 Logistics Green Deal: Presentació en pdf
  • Sessió 4 Consell Comnarcal Ribera d'Ebre: Presentació en pdf

Vídeos de les sessions

Sessió 1: La transició energètica a les Terres de l’Ebre

Sessió 2: El rol dels ajuntaments per impulsar les Comunitats Energètiques Locals

Sessió 3: Comunitats energètiques mixtes: CE industrials que comparteixen energia amb el veïnatge proper

Sessió 4: El Rol de les Comunitats de regants en la transició energètica

Sessió 5: El rol de la ciutadania, les cooperatives i les associacions per impulsar les CE Locals