IniciActualitat › La XII Setmana Municipal inicia els debats p...

La XII Setmana Municipal inicia els debats parlant de transició energètica als ens locals

29 novembre de 2022

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), situada a la Ciutadella, ha acollit aquest dimarts la inauguració de la XII Setmana Municipal, organitzada per l'ACM i la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics. Una iniciativa formativa en format semipresencial que se centra en debatre sobre temes d'actualitat. En aquesta ocasió es parla de transició energètica, contractació pública local, i innovació digital.

La secretària general de l'ACM, Joana Ortega, ha destacat que la Setmana Municipal en aquesta edició 2022 presenta un "format més condensat que agrupa tres sessions monogràfiques d'actualitat". La primera sessió, que era presencial, versava sobre transició energètica als ens locals "un dels dels reptes més evidents a l'hora d'abordar la crisi energètica", ha destacat, per afegir que tenim la "necessitat de disposar de model energètic català renovable, net, descentralitzat, sostenible i més assequible democràticament". Ortega també ha volgut destacar que la formació "és clau per seguir millorant, innovant i exercint la nostra feina".

La primera sessió era presencial, de matí i tarda, i s'ha centrat en parlar de neutralitat climàtica i autosuficència energètica. Així, la doctora Susana Gallego, professora de dret administratiu de la Universitat Rey Juan Carlos, ha parlat de l'estratègia europea cap a un nou model energètic, la descarbonització i les energies renovables. També s'ha parlat de noves oportunitats de gestió dels serveis públics en la ciutat intel·ligent amb la participació de la doctora Inmaculada Revuelta, professora titular de dret administratiu de la Universitat de València, i el doctor Carles Riba, professor emèrit d’enginyeria mecànica de la UPC i president de CMES.

La sessió inicial ha tractat molts temes com rehabilitació urbana i eficiència energètica dels edificis, experiències d'autoconsum compartit o les comunitats energètiques en relació als seus objectius i a experiències de models cooperatius que existeixen al territori. La directora general d'Energia del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Assumpta Farran, ha participat en la part final de la sessió destacant la necessitat de més projectes grans per a novers energies en els municipis que "la prospectiva energètica de Catalunya per al 2030 demana 10.000 hectàrees per incorporar-hi renovables, 10.000 camps de futbol. Si ho extrapolem al 2050 estem parlant de 70.000 hectàrees". I ha afegit que la velocitat que es marca des d'Europa "no ens enganxa preparats per saber on són aquestes 10.000 o 70.000 hectàrees", alertant que en el conjunt dels municipis catalans només hi ha previst com a màxim 70 o 80 hectàrees i "amb això no farem la transició energètica". Farran ha manifestat que cal la complicitat dels municipis, ja que, primer, "necessitem molta superfície. Segon, haurem de protegir, sobretot, zones agràries d'alt valor, les zones de màxima biodiversitat, però haurem de trobar aquestes 70.000 hectàrees".

La vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull, ha apuntat que després de la pandèmia "reprenem una contribució a la millora de la formació tècnia del personal al servei de les administracions locals" i ha destacat els més de 200 inscrits en les tres sessions de la Setmana Municipal. També ha manifestat que la transició energètica "els ajuntaments hem de propiciar i implementar, com més aviat, fonts d'energies renovables i sistemes d'eficiència energètica al servei del país i del planeta".

Aquest dimecres en la segona sessió, ja en format online, es parlarà d'aspectes relacionats amb la contractació pública, la revisió de preus o el reequilibri de contractes. Finalment, el dijous la tercera sessió, també online, tractarà des de l’aplicació de la intel·ligència artificial, la gestió de dades i la digitalització dels serveis públics.