Inici › Bases reguladores de la concessió d’ajuts...

Bases reguladores de la concessió d’ajuts per a l’elaboració de projectes de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua (PERTE Digitalització del Cicle de l’Aigua) i primera convocatòria per a l’any 2022

S’ha publicat al BOE, el dia 30 de setembre de 2022 l’Ordre TED/934/2022, de 23 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió d'ajudes per concurrència competitiva per a l'elaboració de projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua i la primera convocatòria de subvencions (2022) en concurrència competitiva de projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua (PERTE digitalització del cicle de l'aigua), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Objecte i finalitat: El programa d'ajuts descrit en les bases té per objecte subvencionar aquells projectes que contribueixin a la consecució d'objectius específics, vinculats als objectius generals del Component 5, Inversió 1 (C5.I1) «Materialització d'actuacions de depuració, sanejament, eficiència, estalvi, reutilització i seguretat d'infraestructures (DSEAR)», del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Seran objecte de finançament, conforme a les convocatòries associades, aquells projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua que es conformin amb els següents tipus d'actuacions: de planificació (tipus A), d'implementació d'accions de millora de l'eficiència i digitalització (tipus B) o de gestió de la informació (tipus C), conforme a la següent descripció de la tipologia d'actuacions:

a) Tipus A. Elaboració/actualització d'estratègies, plans, projectes constructius o estudis que promoguin la millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua en qualsevol àmbit territorial dels termes municipals inclosos en la proposta presentada i que incloguin, entre altres elements, tasques de caracterització digital, models numèrics, diagnòstic dels sistemes de captació, proveïment, sanejament, abocaments i depuració existents, gestió de la qualitat de l'aigua en general i riscos ambientals.

b) Tipus B. Intervencions específiques de millora de l'eficiència i digitalització del cicle urbà de l'aigua, tant centrades en les infraestructures de captació de l'aigua o punts de lliurament per a l'ús públic, tant superficials com subterrànies, com en el sistema de proveïment, sanejament i depuració que en conjunt fomentin al seu torn la telegestió i la telelectura del sistema, podent incloure, en el seu cas, actuacions en els punts d'abocament d'aigües residuals, tant si l'abocament s'efectua en temps com si s'efectuen exclusivament durant episodis de precipitació. Es podran incloure les actuacions necessàries per a la implantació de les actuacions de millora de l'eficiència projectades, incloent-hi reparacions i implantació de millores tècniques en els sistemes de proveïment, sanejament i tractament d'aigües, que permetin, entre altres actuacions, la correcta sensorització dels elements anteriorment citats, l'increment de volums tractats, la disminució de pèrdues, així com totes les eines de comunicacions necessàries per al desenvolupament d'aquestes, i especialment, aquelles destinades a la implantació de tecnologies de la informació Internet of Things (IoT).

c) Tipus C. Elaboració/actualització o millora de plataformes o sistemes d'informació i eines digitals en relació amb el tractament, la reutilització de dades obtingudes de les actuacions tipus B i la posada en valor de tota la informació generada de manera que permeti una millor gestió interna del cicle urbà de l'aigua, fomentant la millora de l'eficiència, la disminució de les pèrdues d'aigua, la millora en la gestió de les infraestructures de tractament i la transparència en la gestió i la ciberseguretat.

Entitats beneficiàries: Podran ser beneficiàries, per a les actuacions incloses en els projectes que es desenvolupin en el seu àmbit territorial:

a) Les persones físiques o jurídiques que siguin operadors, en qualsevol tipus de modalitat de conformitat amb el que s'estableix en la normativa aplicable, dels serveis de proveïment, sanejament o depuració d'aigües residuals urbanes en un o diversos termes municipals, tant en el supòsit de la prestació d'aquests serveis en règim de gestió directa, amb expressa inclusió dels consorcis públics i qualsevol altre Corporació de dret públic relacionada amb la gestió del cicle de l'aigua, com en el supòsit de la prestació d'aquests serveis en règim de gestió indirecta, mitjançant les diferents formes previstes en la normativa aplicable.

En aquest últim supòsit podran ser també beneficiaris, a més dels operadors dels serveis de proveïment, sanejament o depuració d'aigües residuals urbanes, els ajuntaments, mancomunitats i altres ens locals d'àmbit supramunicipal titulars dels esmentats serveis.

b) Agrupacions de sol·licitants, segons es defineixen en l'article 3.6 de la present ordre, formades per dues o més subjectes descrits en l'apartat a) que es constitueixin conforme a l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en l'article 67 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre.

c) Les diputacions provincials o aquelles Administracions que, d'acord amb l'article 40 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, tinguin assumides les seves competències pròpies, així com els Cabildos i consells insulars.

Per a optar a aquests ajuts, cada projecte haurà d’incloure un o diversos termes municipals, de forma que, de manera individual o conjunta, el projecte seleccionat atengui a una població no inferior als 20.000 habitants.

Quantia: La quantia total màxima de les ajudes a concedir en el marc de la present convocatòria serà de 200.000.000 d'euros.

L'import màxim de l'ajut a concedir per cada sol·licitud d'ajut serà de fins a 10.000.000 euros i l'import mínim de l'ajut a concedir per cada sol·licitud d'ajuda serà de, almenys, 3.000.000 d'euros, amb el condicionant que s'estableix a continuació.

L'òrgan concedent es reserva el dret d'atorgar una subvenció inferior a la quantitat demanada pel sol·licitant. En cas de reformulació de projectes per a ajustar els compromisos i condicions a la subvenció atorgable, podrà concedir-se una ajuda inferior a 3.000.000 euros conforme a la reformulació realitzada.

La intensitat màxima de l'ajuda respecte dels costos elegibles subvencionables per tipus d'actuació es defineixen l'annex I d'aquesta convocatòria (les ajudes atorgades s'instrumentaran amb caràcter general, com a subvenció d'un percentatge de les despeses subvencionables, que no podrà superar el 90 % i es subvencionarà com a mínim el 60%).

Conforme al que s'estableix en les bases, de la quantia total màxima a què es refereix el paràgraf anterior, es reserven 60.000.000 d'euros per a la subvenció de projectes presentats per agrupacions de sol·licitants o per sol·licitants individuals, sempre que, en tots dos casos, aquests projectes abastin més de cinc (5) termes municipals, en els quals almenys un dels municipis inclosos en el seu àmbit territorial no reuneixi individualment el requisit exigit en l'article 6.2 de les bases.

Sol·licituds: El termini per a la presentació de sol·licituds començarà l'endemà de la data de publicació del present Ordre ministerial al «Butlletí Oficial de l'Estat» i finalitzarà als noranta (90) dies hàbils. Tota sol·licitud la presentació de la qual es produeixi fora del termini establert serà rebutjada i no serà avaluada. Les sol·licituds es presentaran per via electrònica a través del portal web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Bases reguladores i convocatòria 2022. ENLLAÇ.