El dia 5 de novembre va entrar en vigor el Reial Decret 773/2015, de 28 d'agost, pel qual es modifiquen determinats preceptes del Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, aprovat pel Reial Decret 1098/2001, de 12 d'octubre.
La disposició final tercera de la Llei 25/2013, de 27 de desembre, d'impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el Sector Públic va modificar el text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, introduint diverses modificacions en la regulació de la classificació d'empreses, així com en l'acreditació tant de la solvència econòmica i financera com en la solvència tècnica o professional exigible per contractar amb les Administracions Públiques, remetent determinats aspectes de la mateixa a un posterior desenvolupament reglamentari.
El present Reial decret dóna compliment al corresponent desenvolupament reglamentari, així com a efectuar les adaptacions necessàries en l'estructura de la classificació i la seva configuració en grups, subgrups i categories, modificant per a això la regulació establerta al respecte en el Reglament general de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, aprovat pel Reial Decret 1098/2001, de 12 d'octubre.
El RD 773/2015 modifica els següents preceptes del Reial Decret 1098/2001:
- Article 11: Determinació dels criteris de selecció de les empreses.
S'adeqüen a les noves disposicions legals el sistema de determinació dels criteris de selecció del contractista i d'acreditació dels mateixos pels empresaris, fixant els mitjans i criteris a aplicar:
• En defecte del que estableixen els plecs del contracte.
• Quan no recullin amb suficient precisió els criteris de selecció relatius a la solvència econòmica i financera o la solvència tècnica i professional exigits per a l'adjudicació del contracte.
- Article 26: Categories de classificació dels contractes d'obres.
Es reajusten els llindars de les diferents categories, que passen a denominar-se mitjançant nombres creixents en funció dels seus respectius llindars, partint de la categoria 1 per a contractes de valor anual inferior a 150.000 euros i arribant fins a la categoria 6 per a contractes de valor anual igual o superior a cinc milions d'euros.
- Articles 27 i 29: Classificació dels empresaris en subgrups i assignació de categories de classificació.
En relació amb aquests dos articles, s'amplia a deu anys, tal com disposa la Llei, el període durant el qual les obres executades seran preses en compte com a prova de l'experiència dels empresaris com a contractistes d'obres. Es regulen també les condicions per a la consideració com a pròpia de l'experiència de les obres executades per les filials constituïdes a l'estranger.
- Article 35: Es modifica la classificació directa i indirecta en subgrups, i s’adapta a la nova nomenclatura i als llindars de les categories de classificació. S'estableix com a criteri mínim de solvència financera que les empreses tinguin un patrimoni net equivalent al deu per cent del valor anual dels contractes als quals la categoria a obtenir els permet accedir, i es flexibilitzen i es precisen les condicions per a la consideració a aquests efectes del patrimoni net a data posterior a la dels últims comptes anuals aprovats.
- Article 37: Es manté l'estructura general en grups i subgrups però se’n redueix el nombre, tenint en compte el seu grau d'ús pels diferents òrgans de contractació, suprimint aquells subgrups que són rarament inclosos en els contractes públics.
- Article 38: S'introdueix una categoria addicional de classificació en els contractes de serveis d'anualitat mitjana superior a 1,2 milions d'euros, i es passa a designar les diferents categories mitjançant nombres seqüencials el valor creixent dels quals representa un major import dels contractes, partint de la categoria 1 per a contractes de valor anual inferior a 150.000 euros i arribant fins a la categoria 5 per a contractes de valor anual igual o superior a 1,2 milions d'euros.
- Articles 39 i el 45: Classificació en subgrups i categories i classificació directa en subgrups i en casos especials. Per a ambdós casos s'amplia a cinc anys, tal com disposa la Llei, el període durant el qual els treballs que s’hi han executat es tenen en compte com a prova de l'experiència dels empresaris a l'efecte de la seva classificació com a contractistes de serveis, però limitant a quatre el nombre de treballs a considerar com a experiència computable per a cada subgrup sol·licitat.
- Article 46: Exigència i efectes de la classificació de serveis. Se suprimeix l'exigibilitat de la classificació en els contractes de serveis, circumstància que passa a ser condició suficient i mitjà d'acreditació de la solvència de l'empresari, alternatiu als determinats en l'anunci de licitació i en els plecs de cada contracte per l'òrgan de contractació, o si no n'hi als que estableix l'article 11 del Reglament.
- Lletra b) de l'apartat 3 de l'article 67; lletra b) de l'apartat 4 de l'article 67; lletra b) de l'apartat 5 de l'article 67; Lletra b) de l'apartat 7 de l'article 67.
En aquests quatre casos, se’n fa una nova redacció, més precisa i ajustada a la Llei actual, als criteris de selecció dels contractes d'obres, de subministraments i de serveis, respectivament, incorporant de manera expressa i actualitzada la relació de criteris alternatius de selecció de l'empresari, tant relatius a la seva solvència econòmica i financera com relatius a la seva solvència tècnica i professional, a disposició de l'òrgan de contractació per a la seva incorporació als plecs.
Se suprimeix l'apartat 6 de l'article 67 referent al contingut dels plecs de clàusules administratives particulars.
- ANNEX II: Es modifica l'annex II del Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, que se substitueix pel que figura com a annex.
Amb la finalitat de delimitar l'àmbit de treballs inclosos en cada subgrup en els termes definits pel Vocabulari Comú de Contractes Públics (CPV), aprovat pel Reglament (CE) 2195/2002 del Parlament Europeu i del Consell, establint la correspondència entre els subgrups de classificació i els codis CPV de les activitats de serveis que corresponen a cadascun, de manera que la determinació del CPV d'un contracte efectuada per l'òrgan de contractació determinarà de manera inequívoca la seva correspondència amb algun dels subgrups de classificació establerts , o bé la seva no correspondència amb cap d'ells.
ENLLAÇ PUBLICACIÓ