IniciFormació › Formació en participació ciutadana i admin...

Formació en participació ciutadana i administració pública deliberativa (formació no presencial)

Data curs
04 juny de 2020 a 11 juny de 2020

Inscripcions abans de l'1 de juny

 

Davant la nova situació generada per la crisi sanitària, hem estructurat un seguit de propostes formatives no presencials dins del programa del Pla Agrupat AFEDAP 2020. La iniciativa sorgeix del treball entre les Diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, que juntament amb l'ACM, preveuen seguir amb la formació i especialització dels treballadors de les administracions locals.

Aquest nou context ha obligat ja a afrontar una de les línies estratègiques que l'ACM ja s'havia plantejat durant aquest mandat 2019-2023. Acostar la formació contínua al territori potenciant les eines telemàtiques i no presencials. Som conscients que formar-se ha de ser un valor afegit dels servidors públics i volem posar les màximes facilitats possibles.

Així, presentem un programa formatiu integrat per una sèrie de sessions intensives, de curta durada, i molt especialitzades perquè siguin més fàcilment cursades.

Objectius

Clarificar el concepte de participació ciutadana, desmentir tòpics i definir el què, el com i el per què dels processos participatius. Aportar noves reflexions, elements d’anàlisi i metodologies que permetin als governs locals dissenyar i implementar processos participatius amb garanties d’èxit. Analitzar alguns cassos pràctics de processos participatius d’èxit. Definir les fases i les etapes d’un procés de participació ciutadana així com algunes eines metodològiques existents per dur-los a terme. Els pressupostos participatius, l’instrument estrella de la participació ciutadana al món local. Principals errors a evitar a l’hora de dur a terme processos i polítiques participatives. La clau de l’èxit d’un procés participatiu: transversalitat i funcionament relacional

Continguts

ÀMBIT TEMÀTIC 1

PARTICIPACIÓ CIUTADANA: MODA O NECESSITAT?

Punt de partida La participació ciutadana realment serveix per millorar les polítiques públiques? Objectiu Es tracta de definir el concepte i posar-nos d’acord sobre els seus beneficis i inconvenients a l’hora de dissenyar, executar i/o implementar polítiques públiques. Així com definir quin és el tipus de participació que es promou quan parlem de processos participatius. Continguts - Els tòpics de la participació ciutadana. - Democràcia deliberativa, democràcia representativa i democràcia directa: de la confusió permanent a la clarificació de concepte. - Què és això de la participació ciutadana? Posem-nos d’acord! - La participació ciutadana com antídot al col·lapse de les polítiques públiques. - Per què necessitem incorporar la participació en la gestió pública?: la irrupció dels problemes maleïts i la crisi de legitimitat política i institucional. - Generar intel·ligència i democratitzar les polítiques públiques; com es fa? - Amb qui ho fem?: clients VS ciutadans. - Fases d’un procés de participació (la proba del cotó) - Normes bàsiques per dinamitzar un procés participatiu. 

ÀMBIT TEMÀTIC 2

DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA: FASES, ETAPES, METODOLOGIES I CASOS D’ÈXIT

Punt de partida Quines són les claus de l’èxit a l’hora d’implementar un procés participatiu? Objectiu Com es dur a terme un procés participatiu? Es tracta d’explicar de forma pràctica les etapes, fases i metodologies d’un procés participatiu Continguts - Cas d’èxit, el disseny i la dinamització d’un procés participatiu que no només genera intel·ligència sinó que també serveix per resoldre conflictes públics. Què s’ha fet? Com s’ha fet? Quins resultats s’han obtingut? - Errors a evitar a l’hora de dur a terme un procés o política participativa. - L’instrument estrella de la participació ciutadana al món local: els pressupostos participatius: exemple pràctic - Metodologies i tècniques participatives. 

ÀMBIT TEMÀTIC 3

LA GESTIÓ INTERNA DELS PROCESSOS PARTICIPATIUS

Punt de partida Participació i gestió interna: dues cares d’una mateixa moneda Objectiu Sobre com ens hem d’organitzar internament per generar intel·ligència administrativa i cooperar per tenir èxit en els processos participatius que impulsem. De la obsessió per l’especialització i la competitivitat entre àrees a la cooperació i el treball col·laboratiu interdepartamental. Continguts - D’on venim: burocràcia (desconfiança). - On hem anat: nova gestió pública (eficàcia, eficiència i sostenibilitat econòmica). - Cap a on hauríem d’anar: administració pública deliberativa, el model de gestió interna ideal per dur a terme un procés de pressupostos participatius (de l’eficàcia i l’eficiència a la intel·ligència).  

Dades d'interès

Data: 4 i 11 de juny

Horari: De 9.30 a 11.30 h

Places limitades

Formador: Daniel Tarragó Sanfeliu. Sociòleg. Soci fundador i director de NEÒPOLIS Consultoria d’Innovació Social, Planificació Estratègica i Participació Ciutadana. Professor associat de la UAB

Promotor: ACM