ÀMBIT TEMÀTIC 1
PARTICIPACIÓ CIUTADANA: MODA O NECESSITAT?
Punt de partida La participació ciutadana realment serveix per millorar les polítiques públiques? Objectiu Es tracta de definir el concepte i posar-nos d’acord sobre els seus beneficis i inconvenients a l’hora de dissenyar, executar i/o implementar polítiques públiques. Així com definir quin és el tipus de participació que es promou quan parlem de processos participatius. Continguts - Els tòpics de la participació ciutadana. - Democràcia deliberativa, democràcia representativa i democràcia directa: de la confusió permanent a la clarificació de concepte. - Què és això de la participació ciutadana? Posem-nos d’acord! - La participació ciutadana com antídot al col·lapse de les polítiques públiques. - Per què necessitem incorporar la participació en la gestió pública?: la irrupció dels problemes maleïts i la crisi de legitimitat política i institucional. - Generar intel·ligència i democratitzar les polítiques públiques; com es fa? - Amb qui ho fem?: clients VS ciutadans. - Fases d’un procés de participació (la proba del cotó) - Normes bàsiques per dinamitzar un procés participatiu.
ÀMBIT TEMÀTIC 2
DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA: FASES, ETAPES, METODOLOGIES I CASOS D’ÈXIT
Punt de partida Quines són les claus de l’èxit a l’hora d’implementar un procés participatiu? Objectiu Com es dur a terme un procés participatiu? Es tracta d’explicar de forma pràctica les etapes, fases i metodologies d’un procés participatiu Continguts - Cas d’èxit, el disseny i la dinamització d’un procés participatiu que no només genera intel·ligència sinó que també serveix per resoldre conflictes públics. Què s’ha fet? Com s’ha fet? Quins resultats s’han obtingut? - Errors a evitar a l’hora de dur a terme un procés o política participativa. - L’instrument estrella de la participació ciutadana al món local: els pressupostos participatius: exemple pràctic - Metodologies i tècniques participatives.
ÀMBIT TEMÀTIC 3
LA GESTIÓ INTERNA DELS PROCESSOS PARTICIPATIUS
Punt de partida Participació i gestió interna: dues cares d’una mateixa moneda Objectiu Sobre com ens hem d’organitzar internament per generar intel·ligència administrativa i cooperar per tenir èxit en els processos participatius que impulsem. De la obsessió per l’especialització i la competitivitat entre àrees a la cooperació i el treball col·laboratiu interdepartamental. Continguts - D’on venim: burocràcia (desconfiança). - On hem anat: nova gestió pública (eficàcia, eficiència i sostenibilitat econòmica). - Cap a on hauríem d’anar: administració pública deliberativa, el model de gestió interna ideal per dur a terme un procés de pressupostos participatius (de l’eficàcia i l’eficiència a la intel·ligència).