IniciFormació › Debat Municipalista 'Mesures penals alt...

Debat Municipalista 'Mesures penals alternatives'

Data curs
27 setembre de 2022

Les mesures penals alternatives permeten als jutges i tribunals imposar una alternativa a l’ingrés a la presó i es poden aplicar en delictes menors sancionats amb penes inferiors als dos anys de presó, o en penes de fins a cinc anys en els casos de toxicomanies. 

L’any passat es van executar 14.793 mesures alternatives a Catalunya. Les mesures penals alternatives consisteixen bàsicament en tres modalitats. D’una banda, les obligacions per substitució o suspensió de la pena privativa de llibertat consisteixen en la suspensió de la condemna a condició de complir una obligació imposada pel jutge que, en molts casos, consisteix a sotmetre’s a tractaments de deshabituació de drogues o de salut mental o cursos formatius diferents segons el delicte comès. A títol d’exemple, a Catalunya es van realitzar 801 cursos de reeducació i sensibilització viària l’any passat. 

Una altra modalitat són les mesures de seguretat que s’imposen a aquelles persones a les quals el jutge no ha trobat en la plenitud de les seves facultats en el moment de la comissió del delicte, i als quals se’ls imposa una mesura d’internament en un centre psiquiàtric, o en un centre de deshabituació, o un tractament ambulatori de salut mental, o un programa formatiu. 

Finalment, els treballs en benefici de la comunitat (TBC) són penes imposades per un jutjat o tribunal a una persona autora d’una falta o d’un delicte lleu i consisteixen en la realització d’un treball d’utilitat pública i d’interès social, sense cap remuneració. Els TBC han de ser d’utilitat i d’interès social i requereixen el suport de recursos comunitaris, tant d’institucions i entitats públiques com d’entitats privades sense ànim de lucre, amb les quals el Departament de Justícia subscriu diferents convenis.

A títol d’exemple, es col·labora amb àmbits tan diversos com la realització de funcions generals d’informació, de tasques de suport a brigades municipals; la neteja de boscos, parcs i jardins; el treball auxiliar en arxius i biblioteques públiques i el suport en les instal·lacions esportives o en centres de protectores d’animals, entre d’altres, etc.

 Per a conèixer millor aquesta realitat i, de manera especial, com els ens locals estan treballant i poden treballar en aquest àmbit, us presentem la següent jornada, que esperem que sigui del vostre interès.

Dades d'interès

Dia: dimarts 27 de setembre

Hora: de 12.00 a 14.00 h.

Lloc: a través de les xarxes socials de l'ACM

Programa

12.00 h. - Inauguració

  •  l·lm. Sr. Lluís Soler i Panisello, president de l’ACM i alcalde de Deltebre.


12.15 h. - L'execució penal a Catalunya. Les Mesures Penals Alternatives

  • Sr. Sergi Blázquez, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del departament de Justícia.

Modera: Sra. Joana Ortega, secretària general de l’ACM

 

12.45 h. - Les Mesures Penals Alternatives: els treballs en benefici de la comunitat i els ens locals

  • Sra. Susagna Roura, directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil.

        - L’organització de les MPA, recursos i dades generals.
        - Dades de TBC, perfil general dels penats, el mapa de recursos a dades obertes.

  • Sra. Elena Lledós, coordinadora de l’equip de Mesures Penals Alternatives Barcelona1.

        -  Els TBC: els equips, els penats i les entitats col·laboradores

Modera: Sr. Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBGL)

 

13.15 h. - Taula d’experiències

         - El treball amb els penats. La tasca dels Ajuntaments i les entitats.

14.00 h. – Cloenda