
L’entrada en vigor del Decret 48/2020, de 24 de març, pel qual s’aprova el desplegament de la concertació territorial, ha de produir un canvi en la planificació, execució, seguiment, liquidació i avaluació de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya. Amb aquesta nova perspectiva, els programes ocupacionals (en el marc dels Serveis Ocupacionals respectius) han de ser dissenyats per part de cada territori atenent a la seva diagnosi i planificació estratègica.
El 2025 serà sens dubte un any de canvis importants a les polítiques actives d’ocupació, en que s’avançarà en el procés de transformació del SOC incrementant una concepció més descentralitzada, que posi la ciutadania en el centre de les polítiques per tal de garantir la igualtat d’oportunitats.
La nova Concertació Territorial haurà de consensuar els mecanismes de governança específics pel territori (normalment comarca) acordats conjuntament, per tal que el desplegament porti a enfortir i millorar les polítiques d’ocupació territorial tot dotant-les d’una major estabilitat pluriennal de finançament. Alhora, cal que respongui a les obligacions derivades de l’aplicació del Reial decret 438/2024, de 230 d’abril, pel qual es desenvolupen la Cartera comuna de serveis del Sistema estatal d’ocupació i els serveis garantits establerts a la Llei 3/2023, de 28 de febrer, d’ocupació.
Les estratègies territorials suposaran el concert entre l’administració local, els sindicats i patronals més representatius (UGT, CCOO, PIMEC i FOMENT) i si s’escau altres actors locals d’interès.
Som molt conscients que aquest és un procés en construcció progressiva en que, un cop es publiqui la Convocatòria de Reconeixement de les Estratègies Territorials es podran presentar les candidatures.
El document d’Estratègia Territorial serà proposada per les administracions locals al SOC, en un document en que es concreti el marc territorial de l’estratègia, els actors que hi participen, el mecanisme de governança acordats amb tot els agents i la proposta de serveis i programes, a fi que aquesta Estratègia Territorial pugui ser aprovada en el si del Consell de Direcció del SOC.
Considerem que les experiències i opinions exposades sobre concertació dels actors poden permetre compartir eines que fa anys s’han acordat, consorcis o instruments que donen estabilitat a la concertació territorial i, alhora també descobrir les noves iniciatives emergents que impulsen nous processos de construcció col·lectiva.
Per aquest motiu, ara que encara hem d’acabar de concretar les eines i mecanismes que en garanteixin la seguretat jurídica i econòmica de com fer-ho viable, la Jornada vol ser un punt trobada per conèixer i reconèixer els processos de diàleg i punts de vista dels diferents actors.
