
Des de la Fundació Municipalista (FMIT) de l’ACM organitzem una jornada formativa per tal de facilitar els tràmits dels expedients d’autoconsums compartits. L’evolució de la implantació dels autoconsums ha patit un retrocés important aquest 2024 i tot que els compartits sí que han incrementat un creixement, actualment només es disposa de 28 MW de potència d’autoconsums compartits vers els 726 MW d’autoconsums individuals (font: Dades autocon¬sum ICAEN). Per contra, el 80% de la població viu en edificis plurifamiliars. Per tant, el desplegament actual d’instal·lacions per compartir energia queda encara molt lluny del seu potencial.
Les fotovoltaiques compartides poden ser de diferents naturaleses: instal·lacions d’una comunitat energètica, d’un autoconsum compartit municipal per els seus equipaments o compartit amb la ciutadana, instal·lacions d’una comunitat de propietaris d’un edifici, però totes unes característiques que es diferencien dels autoconsums individuals com es la necessitat d’instal·lació d’un comptador d’energia i injecció d’energia a xarxa per posteriorment realitzar el balanç net d’energia horari i totes comparteixen les mateixes barreres.
Les barreres per a la seva implantació són varies, però la percepció que els tràmits són llargs i feixucs, suposa un fre en aquestes iniciatives. El darrers mesos però s’han fet alguns avenços: tant en l’aclariment del procediment, com en l’intercanvi d’informació entre els diferents agents que hi participen, i s’ha anat agafant expertesa. Aquesta expertesa no ha arribat a tot el sector: als instal·ladors, enginyeries i en molts casos tampoc en són coneixedors les administracions locals.
Per fer realitat aquest nou model energètic participatiu i distributiu, cal superar les barreres que dificulten l’execució d’aquests processos, tant pel que fa els tràmits municipals, els tràmits amb les distribuïdores, els tràmits amb la Generalitat i tràmits finals de les comercialitzadores, i compartir les experteses obtingudes per homogeneïtzar criteris i sistematitzar els processos.
L’objectiu d’aquesta jornada és contribuir el coneixement sobre els aspectes claus a tenir en compte amb aquestes tramitacions i alguns aspectes concrets a tenir en compte en les instal·lacions, per tal que les administracions locals i les comunitats energètiques puguin tirar endavant més projectes fotovoltaics col·lectius i amb més èxit i no suposi un desgast ni dels participants, tècnics ni de l’acció política. Per altra banda, també pot ser una oportunitat per traslladar a l’administració les barreres que encara queden per superar.