IniciActualitat › L'ACM defensa al Parlament un Estatut d...

L'ACM defensa al Parlament un Estatut de Municipis Rurals més concret i amb garanties de finançament

17 febrer de 2025

El vicepresident primer de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Jaume Oliveras, ha comparegut aquest dilluns 17 de febrer a la tarda davant la ponència del Parlament de Catalunya encarregada de redactar el Projecte de Llei de l’Estatut de Municipis Rurals. Durant la seva intervenció, Oliveras ha valorat positivament l’impuls de la llei i el treball conjunt de les entitats municipalistes, però ha reivindicat la necessitat d’un marc jurídic més precís i d’un finançament adequat per garantir-ne l’eficàcia.

Oliveras ha recordat que l’ACM va ser una de les entitats impulsores de l’Agenda Rural de Catalunya i que en els darrers anys ha treballat a través de d’un grup de treball per aconseguir el màxim consens possible. Tot i això, ha recordat que l’ACM va presentar algunes esmes al text que es va aprovar per iniciar el tràmit parlamentari. Així, ha subratllat que la nova llei hauria de recollir mesures concretes en matèries clau com l’urbanisme, la simplificació administrativa, l’habitatge, la connectivitat i la seguretat. Tot i que moltes de les propostes de l’ACM s’han inclòs en el text, el representant de l’entitat ha lamentat que algunes modificacions introduïdes en el darrer moment per l’anterior Govern no van ser consensuades amb els representants del món local.

A la compareixença també ha participat la presidenta del Fòrum de Petits Municipis de l’ACM i alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, i el vicepresident de Territori i Sostenibilitat i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, que han recordat que l’ACM va presentar 39 esmenes al text del projecte de llei, de les quals 9 han estat acceptades totalment i 10 parcialment. Entre les qüestions que han generat més debat, destaca la delimitació dels municipis inclosos en l’àmbit d’aplicació de la llei. Segons l’ACM, una desena de municipis de menys de 2.000 habitants han quedat exclosos sense una justificació clara, per la qual cosa ha proposat establir criteris objectius que permetin la seva incorporació.

Pel que fa al finançament, l’ACM ha reclamat que els serveis prestats pels municipis que no són de la seva competència, però que cobreixen davant la manca d’actuació d’altres administracions, siguin reconeguts i finançats adequadament. També ha demanat millores en el finançament dels Consells Comarcals de les comarques rurals, amb un increment del 15% en l’aportació del Fons de Cooperació Local.

A més, l’ACM ha defensat la necessitat de garantir la plena connectivitat de tots els municipis en un termini màxim de tres anys, amb cobertura de telefonia mòbil i desplegament de fibra òptica pública.

Finalment, Oliveras ha expressat el compromís de l’ACM d’implicar-se activament en els grups de treball que es constituiran després de l’aprovació de la llei i ha valorat positivament la nova normativa. Ha conclòs la seva intervenció reiterant la importància d’aquesta llei per garantir l’equitat territorial i millorar les condicions de vida en els municipis rurals, tot remarcant la necessitat de consolidar un text el màxim de consensuat possible amb el món local.

Presentació de l'Observatori de Finances Locals (format pdf)