IniciActualitat › Reunió el Conseller d’Empresa i Treball p...

Reunió el Conseller d’Empresa i Treball per reclamar l’impuls de la concertació territorial amb garanties

13 maig de 2025

Una delegació institucional de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), encapçalada per la presidenta i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, el vicepresident primer i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i la secretària general, Rosa Vestit, s’ha reunit aquest dimarts a la tarda amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. La trobada institucional ha tingut lloc a la seu del Departament i ha servit per debatre els principals reptes compartits en matèria de desenvolupament local i ocupació.

Des de l’ACM s’ha traslladat la necessitat de reprendre el desplegament de la concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació, una eina essencial per garantir l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats a través de la planificació estratègica des del territori. Tot i que l’Acord Marc de Concertació Territorial es va signar el 2022, el procés es troba aturat per manca de consens entre els agents socials. L’ACM ha reivindicat que cal avançar cap a un nou model de gestió del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), superant el sistema de subvencions per garantir una governança compartida amb ajuntaments, consells comarcals i altres actors locals, que són els qui coneixen les necessitats del territori.

La reunió també ha servit per parlar de futura Llei d’Economia Social i Solidària, que reconeix les entitats i empreses del sector i obre la porta a la creació d’un registre específic, o de la gestió d’un turisme més sostenible. Així, s’ha abordat la recent modificació de l’impost sobre les estades turístiques on l’ACM ha traslladat a la Conselleria la necessitat de diàleg i la participació en els temes que li afecten, especialment en l’àmbit legislatiu. En aquest sentit, la tramitació a través de Decret-llei impedeix la participació de les entitats municipalistes en al tramitació prèvia de les iniciatives parlamentàries, com ha estat el cas del Decret-llei que modifica l’impost sobre establiments turístics.

També s’han tractat altres qüestions com la simplificació administrativa, el desplegament de les APEUs en matèria de comerç, les polítiques d’emprenedoria i treball autònom, així com la implementació del Pacte Nacional per a la Indústria i el Turisme Responsable.

Des de l’ACM s’ha subratllat el compromís amb l’impuls de les polítiques públiques des del territori i la necessitat de reforçar el diàleg amb el món local, especialment en un moment en què s’estan encarant tres reformes simultànies: la del SOC, la dels serveis garantits i la de la concertació territorial.