
Una delegació de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), encapçalada per la seva presidenta, Meritxell Budó, el vicepresident primer, Jaume Oliveras, i la presidenta del Fòrum Comarcal de l’ACM, Sònia Gràcia, s’ha reunit aquest dijous amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, el secretari de Governs Locals, Xavier Amor, i el director general d’administracions locals Francesc Belver, per abordar la situació del finançament dels consells comarcals. La delegació de l’ACM havia demanat la reunió amb el Govern català per abordar la necessitat de corregir el desequilibri històric que pateixen els consells comarcals que assumeixen serveis impropis i delegació de competències sense el finançament apropiat. La trobada ha estat molt positiva i el Govern s’ha compromès a trobar una solució a curt termini al dèficit financer dels ens comarcals.
En aquest sentit, durant la reunió l’ACM ha traslladat al Govern els diversos punts que es van plasmar en la Proposta de resolució aprovada per l'Assemblea de l'ACM del 10 de desembre de 2024 a Martorell, amb una sèrie de propostes concretes per assolir un nou finançament local que permeti als ens locals fer front als reptes actuals. En aquest sentit, proposava millorar el Fons de Cooperació Local per donar continuïtat a la prestació de serveis que ofereixen els consells comarcals. En concret, es proposava un increment general del 10%, però major (fins al 15 o 20%) per als municipis rurals o d’especial atenció i els consells comarcals rurals, que sovint tenen més dificultats per poder prestar els serveis.
La reunió ha comptat amb una representació institucional de l’ACM encapçalada per la seva presidenta, Meritxell Budó, i amb la participació del vicepresident primer, Jaume Oliveras; la presidenta del Fòrum Comarcal i presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Sònia Gràcia; així com els presidents dels consells comarcals del Vallès Oriental i el Maresme, Emilio Cordero i Francesc Alemany, i la secretària general, Rosa Vestit. El Fòrum Comarcal de l’ACM, únic òrgan que agrupa els 41 consells comarcals de Catalunya, porta anys reclamant un finançament just i suficient per cobrir les despeses fixes i els serveis delegats que presten els consells comarcals i que són essencials per al funcionament de molts ajuntaments i per garantir serveis essencials a la ciutadania, especialment en municipis petits i rurals.
En aquest sentit, la presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha volgut destacar la bona sintonia de la reunió afirmant que “si millorem el finançament dels consells comarcals, garantim la plena igualtat d’oportunitats arreu del territori i que qualsevol ciutadà, visqui on visqui, tingui accés als mateixos serveis públics de qualitat”.
“Des del Fòrum Comarcal de l’ACM sempre hem reivindicat la necessitat d’un finançament estable, suficient i estructural per als consells comarcals. Només així podrem garantir la continuïtat dels serveis essencials que prestem al conjunt dels municipis, especialment als més petits, i assegurar l’equitat territorial que el nostre país necessita”, ha afirmat Sònia Gràcia, presidenta del Fòrum Comarcal i del Consell Comarcal del Gironès.
En els darrers anys, el Fòrum Comarcal de l’ACM ha liderat diversos espais de debat, elaboració de propostes i accions reivindicatives per posar fi a l’infrafinançament estructural dels ens comarcals. Entre les accions més destacades, cal destacar les aportacions a l’avantprojecte de la Llei de Governs Locals i de Finances Locals de Catalunya, l’elaboració d’un enquesta a inicis del 2023 per conèixer l’estat financer dels consells comarcals i la publicació de mocions, declaracions i resolucions per reclamar un nou finançament local. Tot plegat ha permès aportar una diagnosi compartida i traslladar propostes concretes de millora al Govern, en un diàleg que avui ha donat els seus primers fruits.
A través del Fòrum Comarcal de l’ACM s’ha defensat sempre la necessitat d’incrementar el Fons de Cooperació Local, establir un mecanisme d’actualització anual vinculada als costos reals dels serveis, i articular un marc legal estable que doni seguretat jurídica a les delegacions de competències. L’ACM considera que cal corregir dèficits històrics i consolidar els consells comarcals com a administracions vertebradores i imprescindibles per garantir la cohesió territorial i social de Catalunya.
L’ACM ha volgut traslladar al Govern la plena sintonia en col·laborar i cooperar per assolir les eines financeres que, a partir del diàleg i el consens, garanteixin un sistema de finançament just i sostenible per a tots els ens locals.