
Ahir al matí, es va reunir al Palau de la Generalitat la Comissió de Seguiment dels compromisos de la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional, formada per membres del Govern, dels grups parlamentaris, de les entitats socials, dels professionals del sector i dels sindicats.
Va ser la segona reunió d’aquesta Comissió de Seguiment, que va ser constituïda el passat 20 de maig, tal com establia en el seu darrer punt la pròpia resolució. El Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de març, 82 punts d’aquesta resolució, amb 273 mesures concretes per afrontar molts dels àmbits que afecten a les persones amb situació de vulnerabilitat.
Durant la reunió, a la qual es van incorporar per primer cop l'ACM i la FMC, el Govern va recollir els plantejament i les prioritats que les entitats han posat sobre la taula per lluitar contra la pobresa.
En la darrera actualització de dades que el Govern que va realitzar el 20 de setembre amb voluntat de màxima transparència i complint el compromís de publicar actualitzacions del seguiment cada 2 mesos al web de la Generalitat, s’evidenciava que 208 mesures ja s’estan aplicant o estan en curs, 48 mesures en estudi i 17 mesures depenen d’altres.
En la reunió, encapçalada pel vicepresident, Oriol Junqueras i la consellera de la Presidència, Neus Munté, es va insistir en què l’escenari actual està supeditat a uns pressupostos prorrogats, quan un 30% de les 273 mesures de la Resolució requerien de nous pressupostos. Es va recordar que en aquells pressupostos s’arribava a dedicar un 73,6% del total a polítiques social, el percentatge més alt de tota la història i s’incorporava un Pla de Xoc, destinat íntegrament a la millora de l’estat del benestar per un import total de 285 milions d’euros.
En aquest sentit, el Govern va constatar la necessitat d’aprovar els pressupostos del 2017 per tal de poder aplicar les mesures previstes en el Pla de Xoc i fer que puguin ser una realitat. Aquesta constatació va ser compartida per les entitats presents a la reunió, que també van reclamar un nou pressupost que doni resposta a l’emergència social.
Tot i que els pressupostos 2016 no es van aprovar, el Govern ha fet un gran esforç per prioritzar algunes partides, amb ampliacions de crèdit o reorientant recursos interns. En la seva intervenció, el vicepresident va recordar que en els pressupostos del 2016 hi havia 1.100 milions d’euros més que en la pròrroga del 2015, dels quals la majoria anaven destinats a despesa social. Oriol Junqueras va voler destacar l’esforç de tresoreria del Govern, que “és molt útil” pels ajuntaments i entitats que treballen pels col•lectius més vulnerables.
Per la seva banda, la consellera de la Presidència va recordar que el Govern no ha tingut “les mans lliures” pel que fa al compliment de la Resolució i ho va dir “sense voler fer victimisme sinó realisme”, fent referència a les impugnacions i anul·lacions de lleis per part del govern de l’Estat, per exemple, de la llei d’emergència habitacional. Munté va refermar la voluntat del Govern de “poder complir amb el 100% de les mesures de la Resolució” i de trobar la manera de prioritzar aquelles actuacions més necessàries.
També van destacar dues grans novetats legislatives respecte el document del 20 de setembre, que són l’aprovació del Projecte de llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones que es troben en risc d’exclusió social, i del Projecte de llei d’accés universal a l’assistència sanitària.
Durant el decurs de la reunió, es vas explicar l’estat del Contracte programa 2016-2019 amb els ens locals, dotat amb 197 M€ el 2016, dels programes destinats a polítiques actives d’ocupació i de les mesures destinades a infants i joves. També es va fer especial èmfasi en aquelles actuacions més urgents en l’inici de curs escolar, com són les beques menjador, amb una partida oberta i nous criteris, per garantir a tothom la cobertura d’aquesta necessitat. A més, s’ha incrementat en 140 docents el programa de l’escola inclusiva i 400 docents els centres d’alta complexitat.
Pel que fa a salut, es va tractar el nou Pla de Salut, el reforç de l’atenció primària i de les llistes d’espera sanitàries, que s’han afrontat incrementant l’activitat quirúrgica, les proves diagnòstiques i les primeres visites.
També es va explicar l’evolució dels convenis amb les empreses subministradores de serveis bàsics, i dels imports destinats a pal•liar les situacions de pobresa energètica. En aquest sentit, les entitats van valorar especialment que el Govern hagi obert una línia d’ajuts adreçada als ajuntaments.
En matèria d’habitatge, es van posar de relleu l’estat de tramitació de la nova llei d’habitatge abans esmentada, dels convenis de cessió d’habitatges en mans d’entitats financeres per a ús social i finalment, de l’increment dels ajuts per a lloguer fins als 58 M€.