
El president de la Comissió de Benestar Social, David Saldoni, va comparèixer aquest dimecres a la Comissió de Treball del Parlament de Catalunya per exposar el punt de vista de l’ACM, sobre la creació de l’Agència Catalana de Protecció Social. L’alcalde de Sallent i vicepresident de l’ACM va remarcar la importància de la implicació del món local en la creació de l’Agència.
“Entenem que l'agència és l'estructura de drets del nou país. Un organisme autònom, públic i transparent. Però, per tot això, l'ACM posa de manifest que els ajuntaments hi hauríem de ser presents i en tota la proposta no apareixen”. Així, al llarg de la compareixença, l’Agència es dota d’estructures de control i d'organització però en cap lloc hi es present el món local. Es tracta d'una eina que ha de servir per optimitzar i centralitzar els recursos i les prestacions (actualment hi ha 169 prestacions diferents) i per millorar l'atenció a les persones.
Des de l’ACM entenem que aquesta presència és imprescindible i necessària per la proximitat amb les persones beneficiàries, ja que gran part dels tràmits es fan des dels ens locals i perquè els ajuntaments són font i eina de protecció a la ciutadania i, sobretot, a les persones més vulnerables. I aquí cal posar en valor la tasca i l’atenció dels serveis socials.
David Saldoni va remarcar que és important i necessari l'encaix entre l'agència i els ens locals. “És necessari clarificar com s’articularà la coordinació i la col·laboració entre les diferents administracions”, va dir.
Finalment, al llarg de la seva compareixença, va apuntar que tot i entendre que el concepte de centralització de l’agència fa referència a l'organització de recursos, cal que les oficines de l'agència han d'estar descentralitzades i properes al ciutadà. “Entenem que l'estructura mínima hauria de ser comarcal per tenir en compte l’equilibri i la homogeneïtat territorial”.