
L’esclat de la pandèmia Covid-19 ha marcat el 2020 a nivell formatiu de l’ACM. L’entitat ha aprofitat el repte per fer la gran aposta cap a la formació virtual, ja que en un mes es va passar del 97% de formació presencial, a un 100% de formació virtual.
L’Àrea de Formació de l’ACM i també les Diputacions de Tarragona, Girona i Lleida mitjançant el pla agrupat de formació pels treballadors públics van implantar la formació virtual a partir del mes d’abril d’aquest 2020. A més, aquesta programació conjunta ha comportat que aqueste ventall d’ accions formatives promogudes per aquestes diferents institucions fossin obertes a la inscripció de qualsevol territori i administració. Actualment, totes les accions formatives, siguin seminaris, cursos, postgraus o màsters, es realitzen a distància. Tot i que el canvi de la presencialitat a la virtualitat es va haver de fer a contrarellotge a partir del 13 de març, inici del confinament a causa de la Covid-19, l’ACM va convertir aquest contratemps en una oportunitat. Així, durant el 2020 més de 10.000 electes o treballadors de l’administració local han impartit algunes de les accions formatives ofertes. S’ha realitzat una oferta formativa de més de 102 accions, que comprenien cursos de 16 hores, fins a webinars de 2 hores.
Seminaris col·laboratius
Durant l’últim trimestre del 2020 s’han organitzat dos seminaris per a electes i treballadors de l’administració local basats en una col·laboració amb altres entitats i institucions. Les iniciatives han tingut molt èxit, sobretot el Seminari de Fons Europeus, juntament amb Diplocat, l’FMC i el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. També ha estat un èxit el Seminari, organitzat amb la Cambra de Comerç de Barcelona, per detectar mecanismes per inicidir en la reactivació postCovid19 als municipis catalans.
Més de 600 electes en formacions específiques
Després de la gran acceptació i resultats de mitjans i finals del 2019 amb els tallers pre i post eleccions municipals, aquest 2020 els electes se’ls ha ofert diferents continguts formatius, sempre amb el denominador comú de ser enfocats a la realitat de l’electe local.
Els primers mesos de pandèmia es va prioritzar en capacitar en la millora de les reunions virtuals, en el teletreball i en la ciberseguretat. Posteriorment, es va oferir amb molt èxit d’inscripció un seminari centrat en la millora de la comunicació i l’oratòria, des del juny a l’octubre. Es van haver de realitzar quatre edicions , i foren impulsats i coordinats a través de la Fundació Aula d’Alts Estudis d’Electes (FAAEE) de l’ACM. En total més de 200 electes van poder formar-se en aquest àmbit, amb més de trenta alcaldies, que van poder millorar les habilitats comunicatives. L’aposta per la formació específica per a electes locals ha continuat amb la posada en marxa aquest desembre de la 6a edició del Màster en Govern Local per a la demarcació de Barcelona, i al mes d’abril s’ha d’iniciar la de Tarragona.
Però aquí no es queden les accions formatives pensades per als electes, ja que aquest 2021 també s’iiciarà la 4a edició del Postgrau en lideratge i governança local per incrementar les capacitats directivces i millorar la presa de decisions. A banda, estan previstes sessions monogràfiques, com la que es va fer al mes de novembre, sobre la gestió de les ocupacions d’habitatges, que serviran als electes per poder afrontar els reptes d’aquest mandat 2019-2023, que ha començat marcat per la gran gestió que han hagut de fer els ens locals per fer front a una pandèmia mundial.