
Lluís Soler: “Fins a 8000 electes i tècnics s’han inscrit a les diferents ofertes formatives de l’ACM, que hem adaptat a les seves peticions i necessitats”
La 9a edició de les Matinals Enric Prat de la Riba han començat aquest divendres al matí amb la primera de les sis sessions previstes. El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha fet la inauguració oficial, destacant que “aquesta jornada de formació té com a objectiu poder fer una actualització normativa i jurisprudencial d’aquelles temàtiques que ens afecten el dia a dia als electes locals. Amb aquesta selecció temàtica ens permetran actualitzar-nos en àmbits d’habitatge, transparència, urbanisme, contractació...” i ha apuntat que “des de l’ACM estem impulsant una oferta formativa important permetent que els diferents electes locals puguin encaixar amb les seves necessitats formatives” i ha destacat que “fins a 8.000 electes i tècnics, des del mes d’abril de l’any passat, s’han inscrit en alguna formació”
Aquesta primera sessió s’ha centrat en la problemàtica de l’habitatge en el món local. Com és habitual en cada sessió, en una primera part s’ha fet referència a l’actualització legislativa i jurisprudencial de la normativa que afecta al municipalisme, que ha anat a càrrec del director general d’Assumptes Contenciosos de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Urios, qui ha repassat les novetats normatives i legislatives més rellevants amb afectació al món local. Tot seguit, el secretari de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, Agustí Serra, ha parlat de les mesures urbanístiques per millorar l’accés a l’habitatge, destacant que “des de l’anterior mandat hem vinculat les polítiques de sòl i habitatge ja que això no s’havia fet així fins ara i no fer-ho ens ha comportat unes greus disfuncions i pèrdues d’oportunitats” així com ha destacat “l’escassa oferta tant d’habitatges de protecció oficial, de pisos de lloguer social així com d’escassa promoció d’habitatge protegit”.
També s’ha parlat de propostes i realitats en la contenció dels preus de lloguer dels habitatges. L’investigador de l’Insitut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB i portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha manifestat que “són moltes les polítiques que incideixen en els preus de l’habitatge. En els últims anys s’han aprovat una sèrie de polítiques públiques que han consistit, en escala global, a la desregularització de l’d’habitatge i això ha comportat un increment de preus”.
La sessió ha acabat amb un taller pràctic, impartit per la directora d’Operativa d’Actuacions d’Urgència en Matèria d’Habitatges de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau, centrat en la vulnerabilitat social i gestió de les meses d’emergència locals.
La propera sessió tindrà lloc el 14 de maig i se centrarà en la Transparència i accés a la informació local.
Les Matinals Prat de la Riba estan organitzades per la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals, juntament amb la UAB i la Fundació Aula d’Alts Estudis d’Electes (FAAEE). Es tracta d’un seminari, amb periodicitat bimensual, per tractar qüestions d’actualitat i d’interès per al món local. L’objectiu és tractar algunes de les novetats legislatives i d’altres qüestions d’interès local en unes sessions, adreçades a càrrecs electes que vulguin actualitzar coneixements i aprofundir en qüestions de competència municipal i a personal directiu del sector públic local. En aquesta 9a edició també es parlarà dels reptes i desafiaments locals post-pandèmia, la creació d’equips i lideratge en moments de canvi o la contractació pública local.