
La comissió motora que ha de definir el document inicial de l’Agenda Rural de Catalunya s'ha constituït formalment aquest divendres 4 de juny al matí. La comissió motora compta amb la participació de 35 entitats del territori que ajudaran a definir el primer esborrany de document estratègic que ha de permetre dinamitzar i definir el desenvolupament rural dels propers anys. Precisament, la constitució ha comptat amb la presència de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. En representació de l'ACM hi ha assistit el vicepresident de l'Àmbit de Territori Digital i Sostenibilitat i alcalde de Riudoms, Sergi Pedret.
El proper 9 de juny la comissió motora ja té previst fer una primera sessió de treball. Aquesta comissió també està integrada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), que són la comissió redactora que va rebre l'encàrrec de la Direcció General de Desenvolupament Rrual per redactar i impulsar l'Agenda Rural de Catalunya. Aquestes quatre entitats han definint les diferents etapes d'elaboració i han proposant els reptes del món rural als quals la futura Agenda Rural de Catalunya ha de donar resposta.
Precisament, en la primera fase de participació es van recollir 282 aportacions de la ciutadania i es van fixar 8 reptes o eixos temàtics: reforçar la cohesió social i el benestar; afrontar el repte demogràfic; accelerar la transició ecològica; garantir un territori connectat; defensar un sistema agroalimentari sostenible; potenciar la gestió forestal diversificada i resilient; impulsar la innovació rural i la dinamització social i econòmica; i construir un marc sòlid, proper i eficient de governança.
Ara, a partir del 18 de juny, comença la segona fase de participació que tindrà dos eixos. Una primera part amb tallers online centrats en els reptes i eixos temàtics amb entitats i experts de les diferents temàtiques, que s'allargarà fins al 2 de juliol. I una segona part, un cop acabada la primera, amb tallers i debats al territori per integrar la visió del territori. Amb les esmenes recollides, es redactarà el document final de l’Agenda Rural de Catalunya, que serà lliurada a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural.