IniciActualitat › L'ACM demana al Ministerio de Inclusió...

L'ACM demana al Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital per millorar la seva gestió

06 juliol de 2021

Representants de l'ACM s'han reunit aquest dimarts 6 de juliol a Madrid amb el Ministeri de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones per parlar de l'Ingrés Mínim Vital. Concretament, el president de l'ACM, Lluís Soler, la secretària general, Joana Ortega, i el vicepresident de l'Àrea de Sostenibilitat i Territori, Sergi Pedret, han mantingut una reunió de treball amb la Secretària general de Objetivos y Políticas de Inclusión y Prevenció Social, Milagros Paniagua.

En la trobada, s'ha parlat de les noves mesures que va aprovar el Real Decreto Ley 3/2021, de 2 de febrer, i que havien de flexibilitzar i ampliar l'abast de l'Ingrés Mínim Vital per prevenir el risc de pobresa i exclusió social en les persones més vulnerables, i que ajudava a complementar la Renda Garantida de Ciutania.

Aquest nou Real Decreto, però, genera algunes disfuncions en el paper que realitzen els Serveis Socials municipals. Els i les professionals de servis socials reivindiquen la seva tasca professional més enllà de l’acreditació d’una situació concreta. En aquest sentit, i igual com passa amb altres informes (pobresa energètica, etc.), a part de les consideracions sobre la certificació o informe, cal reiterar que des de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials només es podrà informar d’allò que es tingui coneixement per tractar-se de persones usuàries o perquè dintre de les competències que tenen assignades es pugui acreditar. La resta de circumstàncies (canvis de residència, residència efectiva, domicili real, vincles personals, etc.), en tot cas seran motiu d’informe si se’n té coneixement, però mai de certificació.

Així, els representants de l'ACM consideren que l'expedició d'un certificat per part dels Serveis Socials que acrediti la residència col·lectiva, el caràcter no permanent de la prestació de servei residencial o l'empadronament en un domicili, necessita de major seguretat jurídica, ja que els professionals no tenen aquesta habilitació. El president de l'ACM, Lluís Soler, ha manifestat que "la coordinació de les polítiques socials és bàsica per garantir l'equitat, la inclusió i l'accés de totes les persones a les eines per no quedar enrere".

Des de l'ACM també s'ha demanat que la gestió de l'Ingrés Mínim Vital es traspassi a la Generalitat de Catalunya per garantir els drets dels beneficiaris i evitar la complexitat de la gestió dispersa, i fins i tot, la pèrdua sobtada de drets o incórrer en pagaments indeguts. Alhora, per assegurar que es converteixi en una eina més de la xarxa de protecció social de Catalunya i que s’articuli en el marc de relació territorial existent i de les competències que les administracions tenen atribuïdes. D'aquesta manera, també podrà garantir una resposta àgil, coordinada i eficaç, així com contemplar mesures d’acompanyament al dret, per facilitar l’accés al dret al màxim a les persones més vulnerables i per garantir que la gestió s’atorga a qui ja gestiona prestacions no contributives. D'aquesta manera, s'evitaran dobles itineraris o finestretes d'accés i es garantirà als beneficiaris més eficàcia i coordinació.

Els representants de l'ACM també s'han reunit amb el Secretari general de Reto Demográfico, Paco Boya, per parlar de la participació en els fons europeus dels municipis i de la lluita contra el despoblament. La visita a Madrid s'ha tancat amb una trobada amb la delegada del Govern català, Esther Capella.

Reunió amb el secretari general de Reto Demográfico, Paco Boya