
La Secretària General de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Joana Ortega, s'ha reunit aquest dilluns 2 de maig amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, per impulsar l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. Es tracta d'un òrgan amb l'objectiu de millorar l'atenció integrada a la gent gran i a les persones amb discapacitat, amb problemes socials derivats de la salut mental i a aquelles que tinguin necessitats complexes.
La secretària general, Joana Ortega, ha celebrat la constitució de l'Agència destacant que és "una oportunitat per a la ciutadania i també pels serveis socials per garantir un model de serveis socials bàsics i una qualitat de serveis. En definitiva, una gran oportunitat per transformar el sistema". També ha insisit que ha de basar-se en "un treball conjunt, debatre i abordar totes les inquietuds i necessitats del sistema social i del sanitari" i que "ha d'aportar una millora a les necessitats dels col·lectius més vulnerables". Ortega ha manifestat que l'Agència ha d'aoncseguir "una estratègia de planificació integrada de país, assegurant una assignació eficient dels recursos i evitant duplicitats" i que ha de comptar amb la col·laboració del món local. En aquest sentit, com a representant de l'ACM s'ha posat a disposició per treballar en la mateixa direcció.
Des de l'ACM s'han fixat dos reptes destacats per a l'Agència. D'una banda, transformar els serveis residencials cap a nous models que incloguin la l'entorn comunitari i estiguin menys institucionalitzats. I de l'altra, enfortir i integrar els serveis i suports d'atenció domiciliària tenint en comtpe el territori i les diferents àrees bàsiques de serveis socials.
A la reunió al Palau de Pedralbes també hi han participat representants de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, l'Ajuntament de Barcelona i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). L'objectiu és que aquestes administracions i entitats municipals formin part del Comitè de governança territorial / món local, un dels òrgans encarregats de posar en marxa la creació de la futura agència.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha ressaltat que l’atenció integrada és un dels objectius prioritaris de la legislatura; “una inversió estratègica, una oportunitat per repensar i transformar el sistema cap a la personalització de l’atenció, centrada en les necessitats de la persona i les del seu entorn cuidador”. Per la seva banda, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha subratllat que “en el moment actual, el gran risc és no avançar cap a una atenció més integrada perquè molt probablement, l’atenció social i sanitària del futur serà integrada, o no serà”.
L'avantprojecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària ha comptat amb una consulta pública i el Govern en va aprovar la memòria preliminar a principis de febrer. La idea és passar de dues estratègies paral·leles, la social i la sanitària, a una d'única per crear un sistema que ofereixi una atenció centrada en la persona; augmentar l'eficiència i la sostenibilitat dels recursos sanitaris i de serveis socials i evitar duplicitats.
Entre els objectius específics de la futura agència, segons la memòria preliminar aprovada, hi ha transformar els serveis residencials perquè responguin als projectes vitals de les persones usuàries i promoure'n la desinstitucionalització. També, enfortir els serveis d'atenció domiciliària; garantir la interacció entre els àmbits social i sanitari de la xarxa de salut mental i avançar en sistemes d'informació integrats, amb una història social i sanitària compartida. La pandèmia de la covid-19 ha evidenciat mancances en l'atenció social i a la salut quan les necessitats són complexes.