IniciActualitat › Participem en la presentació del nou manual...

Participem en la presentació del nou manual de senyalització urbana per a vianants

03 juny de 2016

El document ha estat elaborat pel Grup de Treball de senyalització viària, de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, i és una guia pràctica per als responsables municipals a l’hora d’incentivar desplaçaments a peu.
Dijous es va presentar el nou manual de senyalització urbana d’orientació per a vianants. El document està adreçat als responsables municipals de la mobilitat urbana, per ajudar-los a analitzar i fer la selecció de destinacions a senyalitzar, així com a definir les ubicacions més adequades per implantar els senyals verticals als carrers.

A l'acte hi va ser present el president de la Comissió sectorial d'Interior i Seguretat de l'ACM i alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, juntament amb el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, i la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugènia Doménech.
 
Xavier Flores va dir que “una bona senyalització per a vianants incentiva els desplaçaments a peu, sobretot entre els visitants i els turistes” i que per això “el manual és una eina que serveix per ordenar el territori i promoure’n la vitalitat econòmica”. Eugènia Doménech va destacar que el manual presentat vol ser d’ajuda i “un referent per als tècnics municipals que treballen a les ciutats en l’àmbit de la mobilitat i la seguretat viària”. 
 
Facilitar els desplaçaments a peu
 
La Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària del SCT és qui ha elaborat el manual, emmarcat en el Pla de millora integral de senyalització de Catalunya. És fruit del treball dels membres del grup de treball de senyalització viària i té com a principal objectiu ser una referència per a la senyalització viària urbana per a vianants a Catalunya i una eina útil pels tècnics i responsables municipals d’aquest àmbit.
 
L’última enquesta de mobilitat obligada general de Catalunya (2006) reflecteix que el 70% dels desplaçaments es fan dins del propi municipi i que d’aquests, prop del 60% estan fets a peu. Facilitar i afavorir aquests desplaçaments  és un dels objectius del manual, que està pensat per indicar els recorreguts a peu amb itineraris de vianants, amb indicacions d’accessibilitat, amb una connectivitat pensada també en relació amb els punts intermodals de transport públic i de xarxa de grans rutes i tenint en compte tant els residents com els visitants i turistes.
 
Senyals intel·ligibles i actualitzats
 
El manual deixa a criteri dels municipis els llocs que volen senyalitzar però recomana una sèrie d’indrets on caldria usar la senyalització vertical com ara barris; places i carrers; parades de transport públic; aparcaments d’accés públic i zones d’estacionament; centres d’atenció primària i centres hospitalaris; ajuntaments i serveis municipals; mercats; recintes firals; biblioteques i arxius; centres de formació, centres cívics i culturals; centres de culte; instal·lacions esportives; allotjaments turístics, eixos i zones comercials; museus; teatres i espectacles; patrimoni; parcs i jardins; itineraris verds; i platges i rius, entre d’altres.
 
Els senyals han tenir uns requisits com ser visibles i identificables fàcilment, intel•ligibles, accessibles, continus, sostenibles i actualitzats. I han de seguir un ordre: a dalt les destinacions més llunyanes i cap avall, i per odre, la resta fins a la més propera. També cal indicar el temps orientatiu de recorregut des del senyal fins a la destinació en minuts, a raó de 60 metres per minut.