
Nadal és sinònim d'excessos: àpats copiosos i compres de regals per a tots els membres de les famílies. Des dels municipis, s'impulsen campanyes i iniciatives pensades per a tothom, per un Nadal solidari que arribi a totes les llars. També per vetllar per un consum de proximitat i de qualitat, i per no oblidar que, també per Nadal, cal seguir sent sostenibles.
Aquestes festes seran les primeres de retorn a la normalitat després de dos anys en què les famílies van haver d'adaptar-se a les restriccions obligades per la pandèmia. S'han acabat les restriccions d'aforament o les limitacions de reunió de persones. I això es nota en l'ànim dels ciutadans. Ho destaca, per exemple, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, que constata "les ganes de la gent d'estar als carrers, passejar i anar a esdeveniments amb aforaments complerts". Tot plegat fa, afegeix, que aquest sigui "un any encara més especial".
A la capital de l'Alt Urgell, la campanya de Nadal portal el nom del 'Món Màgic de les Muntanyes', que aglutina una setantena d'actes i esdeveniments propis de les festes nadalenques. Tot i que una majoria estan enfocades al públic familiar, també se'n preveuen per a joves i adults. Un dels seus principis és transmetre un esperit pirinenc. Aquest es reflecteix, per exemple, en l'obra de teatre 'El Rescat dels Minairons', que fa pujar a l'escenari més d'un centenar de persones per explicar una història local basada en les aventura de l'Ot i la Urgell amb éssers mitològics, com ara els menairons i els escrofus.
L'alcalde de la Seu d'Urgell destaca la implicació de la ciutadania a l'hora de configurar la programació nadalenca, ja sigui a través d'entitats com la Unió de Botiguers de la Seu d'Urgell, l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell i l'Associació de Veïns i Botiguers de la ciutat, o persones a títol individual que hi posen "el seu granet de sorra". Alguns exemples passen per l'elaboració de 'Sabors Màgics de Nadal' per part d'onze establiments alimentaris o la ruta del tions que hi ha distribuïda per diversos carrers de la ciutat.
Precisament va ser en temps de pandèmia, l'any 2020, quan es va posar en marxa una aplicació per a dispositius mòbils del 'Món Màgic de les Muntanyes', creada per Avenir Pyrenées. Allà, els infants d'entre 4 i 12 anys poden entretenir-se amb jocs educatius, ja sigui de trencaclosques o de memòria, sense perdre el fil narratiu de la programació nadalenca de la ciutat. A l'aplicació també es pot escoltar el conte del Tió de la Freita explicat per Marta Pujantell, directora de RàdioSeu.
Viaplana constata que un dels punts forts del 'Món Màgic de les Muntanyes' és que "la gent de la Seu se l'ha fet seu", començant per les escoles de la ciutat. Explica també que té elements de diferenciació que serveixen per "atraure públic d'altres llocs" i convidar-los a conèixer la capital alturgellenca i els seus elements "distintius", basats en la cultura i les tradicions pirinenques.
Però el Nadal també és sinònim de solidaritat. Com molts altres municipis de Catalunya, Sant Boi de Llobregat fa anys que impulsa diferents iniciatives per garantir que tots els nens i nenes de la ciutat puguin viure "un Nadal en igualtat d'oportunitats". Des de tots els barris, cadascun amb les seves peculiaritats, s'impulsa una campanya solidària de joguines per als infants que es troben en situació de vulnerabilitat.
Les escoles i els serveis socials són els encarregats d'identificar els infants que en són beneficiaris. En els darrers anys, la campanya ha arribat a un miler de nens i nenes de fins a 12 anys.
Els veïns que hi volen col·laborar poden fer una donació econòmica; comprar una joguina i dur-la a un dels espais de recollida repartits pel municipi, o bé apadrinar una carta. L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, explica que aquesta última iniciativa, la de l'apadrinament, va néixer al barri de Vinyet de la localitat i que s'ha anat estenent al conjunt de la ciutat.
La batllesa explica que cada família que hi vol participar assumeix la carta d'un nen on hi ha una joguina, alguna peça de roba i material escolar. Cada voluntari compra els productes que vol. Els que no pot assumir, els adquireix el consistori, que ha habilitat un fons amb aquest objectiu. "Una joguina no pot faltar el dia de Reis, però també els volem fer arribar altres productes necessaris i que també els poden fer il·lusió, com unes sabates, una peça de roba o material per a l'escola", afegeix Moret.
Els municipis no obliden tampoc l'emergència climàtica durant les festes de Nadal i també prenen mesures per garantir la sostenibilitat. Per exemple, a la Seu d'Urgell, els llums nadalencs dels carrers del centre històric s'encenen fins a la mitjanit els divendres i dissabtes, i la resta de dies ho fan fins a dos quarts d'onze de la nit. A la resta de carrers del municipi, les lluminàries nadalenques s'han reduït un 50%.
També s'han pres mesures a Vic, on la campanya nadalenca ja va arrencar una setmana més tard del que és habitual, el 2 de desembre. Part de la il·luminació és reciclable, biodegradable i d'origen ecològic. Malgrat que s'han incorporat tres nous trams d'il·luminació nadalenca que sumen més de 400 ornaments repartits per tota la ciutat, la contenció en les hores d'encesa fa que Vic només tingui una despesa lluminària de 37 euros al dia. Les llums s'encenen fins a les onze de la nit, a excepció del gran arbre de Nadal de la plaça Major, símbol del Nadal a la ciutat, que s'apaga a la mitjanit.
A la capital d'Osona, aquestes festes es vol que la ciutadania celebri un "Nadal amb propòsits". Aquest és el lema de la campanya que, des de principis de desembre, ha engegat l'Ajuntament i que busca la participació i la celebració "conscient" de les festes. El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, aposta perquè els ciutadans es proposin un Nadal per passejar pels carrers i places de la ciutat, i participar en les fires, espectacles i actes de carrer, "però sobretot de les tradicions, com l'encesa del fanalet o la cavalcada de Reis".
L'objectiu és que aquests dies també es faci un consum "de proximitat i qualitat", i es promoguin uns hàbits de compra "més sostenibles". Al mateix temps, el regidor recorda que hi ha campanyes de conscienciació que "els dies de Nadal prenen més sentit que mai". Un exemple és la lluita contra el malbaratament alimentari: "Aquests dies de grans sopars i dinars cal tenir-la present". Des del consistori també es vol incidir en la reducció d'envasos. "Aquests dies creixen exponencialment els residus, cosa que suposa una gran despesa personal i per a la ciutat", lamenta Castells. El consistori proposa fer un consum "responsable i de proximitat" per triar bé a l'hora de comprar i "minimitzar" els residus que es generen.
Una proposta d'economia circular i solidària
Vic acollirà fins al 5 de gener el Ressò, una nova proposta d'economia circular i solidària que ha obert la primera botiga temporal de segona mà a la ciutat. Es tracta d'un particular mercat de reutilització ubicat a l'església barroca de la Pietat. Ha estat possible gràcies a l'aliança de de cinc entitats socials que ja treballen habitualment en temes de reutilització a la capital d'Osona, i que s'han unit per posicionar-se com una alternativa més del teixit de botigues. Al Ressò s'hi pot trobar des de mobiliari fins a roba de segona mà, passant per joguines, llibres de tot tipus, parament de la llar o decoració per a la casa. Alguns dels productes tenen el valor afegit d'haver estat restaurats. Un dels principals objectius és allargar la vida útil dels objectes.