
La ciutat sueca de Malmö acull del 14 al 16 de juny la 31a Conferència Europea de Serveis Socials (ESCC), organitzada per la Xarxa Social Europea (ESN). Una representació de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i de representants del Consell Comarcal del Berguedà hi ha participat.
La Conferència s’ha centrat en aquesta edició en l’ús de la tecnologia i la digitalització per promoure l’autonomia i la inclusió en els nostres municipis. Sobretot, per parlar de com els avenços tecnològics poden millorar la prestació de serveis socials facilitant l’accés i l’intercanvi d’informació, millorar la coordinació entre serveis, fomentar la intervenció primerenca, donar suport a la presa de decisions i promoure l’autonomia i l’elecció de les persones.
En aquest sentit, l’ACM, conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, ha pogut presentar el projecte “Viure i Conviure al Berguedà” en l’espai de la Fira de Pràctiques de la ESSC, on 15 entitats han pogut presentar els seus projectes i iniciatives. Així, s’ha exposat la iniciativa ‘Viure i conviure al Berguedà’, un projecte nascut per donar respostes creatives a les necessitats socials detectades a la comarca.
Aquesta iniciativa és un projecte pilot que s’està duent a terme a l’Ametlla de Merola per implementar un model de cures integrals a la comarca del Berguedà. Es basa en la participació de la ciutadania i les sinergies que es creen amb l’administració pública per portar a terme accions conjuntes i consensuades per donar resposta a necessitats com l’envelliment i la soledat en una comarca rural i de petits municipis. En aquest cas concret la iniciativa està impulsada per l’Associació Queda’t, l’associació de veïns de l’Ametlla de Merola, l’Ajuntament de Puig-reig i el Consell Comarcal del Berguedà.
L’ESCC és l’esdeveniment anual més important de la Xarxa Social Europea i es tracta d’un fòrum públic de bones pràctiques i polítiques de benestar social per intercanviar i compartir coneixements i experiències entre professionals d’arreu d’Europa.